Култура, Новини, Образование

Един конкурс – много радост, но и огорчение

Закриването на местно ниво на националния ученически конкурс за реферати, есета, презентации, очерци, стихотворения, рисунки и др. под надслов „Не се гаси туй, що не гасне” за 2012 г. се състоя на 14 юни. Почти всички ученици от Самоков, участвали в конкурса /за тях „Приятел писа в бр. 40 от 22 май т. г./, преподаватели и гости се събраха в Руския клуб. Домакините бяха подготвили тържествена обстановка и подаръци. Макар и скромно, всичко бе знак на висока оценка и уважение към труда на учениците и техните научни ръководители. За всички тях и училищата им имаше и паметни грамоти, изпратени от организаторите. Внимание бе обърнато на всяко дете и творба, топло бе и отправеното приветствие.
Главен организатор на конкурса са Национално движение “Русофили” и форум „България – Русия” със съдействието на просветното министерство, СБЖ, Синдиката на българските учители и др. Поради това, като официални гости и да връчат наградите, бяха поканени представители на журналистическото дружество в града ни – Кристина Ангелова от канал „Рила”, една приятна изненада за всички присъстващи, и Евгения Попова от „Приятел” – вестникът, който е неизменен помощник при провеждането на всички издания на конкурса.
Изданията на този конкурс са вече пет. И тъй като през тези години Руският клуб е бил своеобразен посредник между организатори и училищата в града, съпреживявани са всички проблеми, радости и разочарования и е в течение на всичко случило се, бе направена и кратка равносметка. И в петте конкурсни години участието на Самоков е било достойно – масово, но и качествено, с добри разработки, оценявани високо от независимо жури от специалисти.
Създадените писмени творби от самоковчета са 115, а рисунките – над 50. В отделните категории и възрастови групи са спечелени 3 първи места, 4 втори, 1 трето място и 5 поощрения, отличавани са 7 пъти самоковски преподаватели. Но може би най-ценното е това, което учениците са прочели и научили по време на подготовката си, това, което ще остане в съзнанието им за една велика страна и нашите взаимоотношения с нея. С най-много участия – и през петте години, са ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” и Професионалната гимназия по туризъм. Най-голям дял за много доброто представяне на основното училище има преподавателката Ангелина Милушева, включвала най-много ученици /повече от 10-15 в конкурс/ и печелила с тях най-много призови места. Две участия вече има ОУ „ Св. св. Кирил и Методий” и по едно – ОУ „Христо Максимов”, ОУ ”Христо Ботев” – Бели Искър, ПГ „Константин Фотинов” и СУ „Никола Велчев”.
Като поздрав за всички прозвуча едно от конкурсните есета, изготвено изцяло на руски – на най-малката участничка – Калина Славева, с тема, будеща много размисли – „Доброе и доброта – есть ли место для морала во время войны?”.
От извадка от сайта на НД “Русофили” бяха прочетени така очакваните крайни резултати от конкурса на национално ниво. За радост сред отличените отново има самоковски ученици – първо място за очерка на Диана Сайменова от Гимназията по туризъм и второ място за реферата на Ния Терзийска от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Сред наградените 26 научни ръководители от цяла България пък са три преподавателки от Самоков – Рени Малчева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, Маргарита Стоилкова от ОУ „Митр. Авкс. Велешки” и Елияна Кичева от Гимназията по туризъм.
Благодарение на съдействието лично на кмета Владимир Георгиев наградените имаха възможност да пътуват до София, където на 16 юни бе обявено официалното закриване на конкурса.
Ако събитията свършваха до тук, всичко щеше да бъде в розова светлина и с радостни детски очи. Продължението обаче вгорчи всичко. Това е тема на други писания и коментари. Ще спомена само, че отвоюваното тук, на място, доверие, спокойни взаимоотношения, толкова крехки, май бяха унищожени за часове от една претупана /по-точно несъстояла се/ „церемония за национално награждаване” и една несправедливо заменена награда /със смешни, нелепи и грозни обяснения/, предизвикала вместо радост сълзи.
Може само да се добави – ще се опитаме да се преборим, за да няма несправедливо огорчени деца!

Спаска Александрова

Leave a Reply