Култура, Новини

Един рядък концерт

Да, действително в Самоков рядко имаме възможност да чуем такъв концерт, какъвто ни поднесоха на 15 април в читалище-паметник „Отец Паисий” Момчил Атанасов и неговите другари – барабанистът Юри Шеве /Германия/ и басистът Райлемън Янга /Курасао – Антилските острови/ – едно интернационално трио.
Тримата работят в Норвегия и като музиканти пътуват и с кораби по света. За млади хора това е чудесна реализация, даваща им възможност да съберат повече впечатления и да обогатят своята емоционална палитра.
Не съм специалист в този музикален жанр, но тази музика се слуша и от музиканти, и от широка публика.
Момчил и преди, още като ученик в Музикалната гимназия в София, ни е впечатлявал с таланта и музикалните си качества. Той е едно свидетелство и за педагогическите умения на неговата майка – изтъкнатата преподавателка по пиано в музикалната школа към читалището. Чувства се и влиянието, и напътстващата ръка на вуйчото Иван Янков.
Сега ни беше интересно да видим Момчил още по-израснал в професионалното си осъществяване. Впечатляващи са разработките, както и пианистичната му техника и меко туше – рядкост за този вид музиканти. Особено приятни и въздействащи са обработките на наша фолклорна основа – както коледната песен например. Мисля, че там трябва да се приоритетите му в бъдеще.
Радостна е тази проява точно в дните, когато се навършва една година от преждевременната загуба на Иван Янков, защото тя ни предвещава едно продължение на неговия път. Нека пожелаем успешни бъдещи концерти на младите музиканти.
До нови срещи!

Росица Тренкова

Leave a Reply