Здраве, Новини

Един фатален край или защо линейките понякога не достигат

Два града – Самоков и Долна баня, курортът Боровец и 25 села /24 в нашата община и новото село Свети Спас /единственото в община Долна баня – бившият едноименен курорт/ се обслужват само от две линейки. При това положение те понякога закъсняват, а в някои случаи това може да е фатално.
Читателка разказа потресаваща история за починала своя близка. Изрично предупреди, че не го прави, за да търси сензация, а заради голямата болка и надеждата да няма повече подобни инциденти.
“Това е кошмар. Утре може на всеки от нас да му прилошее, а в „Спешна помощ да няма лекар, да няма линейка. Това не е нормално”, сподели Десислава Ласкина.
На 30 март 63-годишната Снежанка Ненкова се почувствала зле и отишла в болницата, при личния си лекар. В този ден обаче джипитата протестирали, не работели, и пред дежурния кабинет – 28-и – имало голяма опашка, предимно от роми. Ненкова нямала сили да чака и се прибрала. Вечерта обаче от носа й потекла кръв, заболяла я главата, не можела да стане. Обадила се на сина си. Снаха й – Десислава Ласкина, телефонирала на спешния телефон 112. След изчакване за разговор със „Спешна помощ” започнал дълъг диалог.
Ето разказът на Ласкина:
„Разпитваха ме много дълго – откъде звъня, какво точно е на лицето на жената и т. н. Казвах им непрекъснато, че случаят е спешен, понеже кръвното й е 190/160, а не мога да я вдигна, за да я транспортирам до „Спешна помощ”. Обясних и къде се намира къщата. Реакция обаче не последва. Пак звъннах на 112, пак ме разпитваха… Накрая от други източници разбрах, че просто в „Спешна помощ” в Самоков няма линейка – едната била в София, другата в Долна баня… Докато звънях, жената изпадна в още по-лошо състояние – с широко отворени очи, появи се пяна от устата й… Запалих колата и отидох в „Спешна помощ” да взема доктор. Когато влязох, една жена ми каза: “Аз съм сестра, нищо не мога да направя. Няма доктор тука. Има само фелдшер“. Онемях, не знаех какво да направя. Продължих да звъня на 112.
”Пратете ми линейка, защото ще ви съдя” – им казах. “Госпожо, успокойте се, а после ни съдете колкото си искате” – ми отговориха. Никой не дойде да го закарам у нас. Връщайки се, по реакцията на близките разбрах какво е станало…
Линейката дойде в 23.30 ч.… Бях потресена. Попитах: “Защо идвате след повече от час?! Искам да ми кажете колко точно е часът!?” – “Госпожо, ще отбележа в документа, че съм била тук в 23.35 ч., не изпитвам чувство на вина”, отговори младши фелдшер Балабанова.”
„Нима това е човешкият начин за реакция в такъв момент? И защо линейката закъсня с цял час? Ако беше дошла навреме може би щяха да помогнат. Може ли „Спешна помощ” в Самоков – най-големият град в областта, да няма линейка, да няма лекар?! Ако, не дай Боже, стане голяма катастрофа и са нужни повече екипи, какво ще се прави”, питат близките.
От друга страна хората от погребалната агенция се отзовават веднага, имат съответното оборудване и се държат почтително, което прави впечатление на близките: „От агенция “НИК” дойдоха за пет минути, изказаха съболезнования, имаха носилка хората. Това е жалко, тъй като преди това за спешна помощ чакахме повече от час…”
На близките е даден документ, чието съдържание също буди съмнения. В него пише, че линейката е тръгнала в 23.10 ч., че на място е била в 23.20 ч., след това е тръгнала в 23.40 ч. и в болницата е била в 23.45 ч. “Излиза, че са били у нас 10-15 минути, за да установят смъртта. А не носеха никакви документи, съобщиха ни, че идват от София. Казаха ни да отидем в болницата, за да ни дадат документ. Като отидохме там, изказаха съболезнования и ни уведомиха, че на другия ден трябва да потърсим личния лекар за удостоверение за смърт”, споделиха близките.
Потърсена за отговор, д-р Богданова, заместник-управител на Центъра за спешна медицинска помощ – София, заяви, че е снела обяснение от д-р Попхристова и от всички в „Спешна помощ” – Самоков.
“В посочената нощ са били на работа два екипа. Единият е бил с д-р Ангелова, другият – долекарски екип с фелдшер Снежана Балабанова. Сигналът е подаден в 22.27 ч. за високо кръвно – 193/125. В посочения период не е имало свободен дежурен екип. Екипът с фелдшера е пътувал до София, до МБАЛ “Света Анна” /бившата Окръжна болница/ за пациент, тръгнал е в 20.45 ч. Д-р Ангелова е изпълнявала спешна медицинска помощ на адрес в Долна баня. Стартът е бил в 21.33 ч. От Спешния център е обяснено на близките, че няма свободни линейки. На връщане от София екипът с фелдшер Снежана Балабанова е отишъл на адреса в Самоков и е намерил пациентката починала. Това е станало в 23.20 ч. Филиалите работят с максимум два екипа на дежурство, както е било в случая. Това е малшанс – и двата екипа са били на адрес. Неизпълнение на служебните задължения няма. Общият брой на лекарите в „Спешна помощ” е 4. Има 6 фелдшери и 7 сестри”, заяви д-р Богданова.
„Първият сигнал до 112 е подаден в 22.20 ч. В 22.27 ч. е приет адресът в „Спешна помощ” – Самоков – седем минути ли са нужни за прехвърляне на спешен сигнал”, питат се близките.
Но това е реалността – само два екипа с две линейки в Самоков обслужват много голяма територия – около 1400 кв. км. Остава нуждаещите се да се надяват да нямат малшанса когато им е нужна помощ, линейките да са по адреси. В „Спешна помощ” и изобщо в сферата на медицината стават реформи, но каква е ползата, ако линейките и екипите не достигат?! Тогава потърпевши и медици се изнервят, а може да се стигне и до неадекватни реакции…

Десислава Стоянова

Leave a Reply