Култура, Новини

Една година от „Възраждане”-то на културното дело в Продановци

Най-новото читалище в общината – „Възраждане” в Продановци, чества своята първа годишнина със стилно тържество на 12 май.
„Това е празник не само на читалището, но и на всички наши съмишленици, които ни подкрепят. Не случайно името на читалището ни е „Възраждане”, защото това е неговата основна мисия – да постави ново начало на позабравени традиции, да събере под един покрив самодейно творчество, да бъде обединителен център за жителите на Продановци”, заяви в началото секретарката на читалището Елица Лобутова, основен „двигател” в работата за развитие на този културен център.
Енергичната млада дама поведе и последвалите шопско хоро и ръченица на танцовата група към читалището с ръководител Теменужка Ковачка, както и осъвременения забавен народен танц с пайети. Приятна изненада бе изпълнението на народна песен от Аделина Даганова, облякла автентичния литак на своята баба. Ученичките Симона Георгиева и Йоана Волова рецитираха стихове за Кирил и Методий, чиито православен празник бе предния ден – на 11 май.
Скъпи гости на милото тържество бяха талантливите участници в състав „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева, които зарадваха с мелодични песни пълната зала. Мартина Дибекова пък се изяви и индивидуално и показа, че не случайно е лауреат на конкурси и фестивали.
„Много се радвам на вашия ентусиазъм! Вижда се, че с вашите усилия, както и с дейността на кметицата Емилия Драганова, селото се оживява. Продължавайте да сте с лице към културата, защото в днешния забързан свят сякаш обръщаме все по-малко внимание на духовните неща”, приветства събралите се зам.-кметът на Община Самоков Сия Шехтанова. Колежката й Люба Кленова също поздрави домакините и прочете поздравителен адрес от кмета Владимир Георгиев.
След това на общото празнично хоро, ознаменувало честването с дъх на българщина, се хванаха както двете дами, така и депутатът Валентин Милушев, гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева, главният счетоводител на Общината Даниела Йончева и много други гости на трогателната изява. Накрая всички се почерпиха за успеха на родолюбивото дело и си пожелаха годините и инициативите на читалището да се множат.

Делян Василев

Leave a Reply