Зимни спортове, Новини, Спорт, Статии, коментари

Една скъпа реликва отпреди 65 години

Пирин планина. Снимка: Евгени Динев

В библиотеката си имам една книга с много страници, но с малки размери – “Кратък философски речник”. На корицата с красив почерк е написано: “Дава се като награда на Димитър Дражев, класирал се на първо място в първото високопланинско ски състезание, състояло се на 13 и 14.ІV.1947 г. в околностите на връх Ел Тепе – Пирин”. Под текста личат два подписа: на председателя на Българската федерация по ски Д. Дражев и на председателя на Общинския народен съвет в Банско Д. Славов. Върху подписите е поставен кръгъл печат.
Този исторически документ ме връща към събитие отпреди 65 години, когато в Пирин, под вр. Вихрен /Ел тепе/, се състоя първото ски състезание. По онова време, в първите години на социализма, оглавявах скиорското движение в страната. Като председател на Централния ски комитет предложих в спортния календар за 1947 г. да се включи състезание по слалом и спускане в Пирин. Предложението бе прието. Това решение на комитета бе посрещнато от жителите на Банско с голяма радост.
Състезанията се състояха на 13 и 14 април. Участваха скиори от Самоков, София и Банско.
От Банско до хижа “Вихрен” се изкачихме пеша, с раници и ски на гърба. Домакинът на хижата ни посрещна с усмивка и мъжко ръкостискане. Той се радваше, че ще бъде поставено началото на провеждането на ски състезания във величествената и красива Пирин планина.
На 13 април при прекрасни снежни условия и слънце се състоя спускането от Хвойнати връх. По пистата имаше няколко падове, на които бяха поставени контролни врати. Снегът беше пролетен /фирнов/ и замръзнал. При спускането почувствах шеметна бързина и с големи усилия успях да се задържа и да не падна.
На призовите места се класираха: 1. Димитър Дражев /”Рилски спортист” – Самоков/ 2. Димитър Харалампиев /”Р. спортист”/ 3. Георги Атанасов /”Чавдар” –София/.
На следващия ден – 14 април, на склоновете срещу входа на хижата се състоя състезанието по слалом.
Самоковците Д. Дражев и Д. Харалампиев отново спечелиха съответно първото и второто място, а трети се нареди Любчо Томов от “Септември” – София.
Начело в призовата тройка в алпийската комбинация пак излязоха двамата самоковци – Д. Дражев и Д. Харалампиев. Трети бе столичанинът Г. Атанасов.
При слизането ни в Банско жителите на града и представителите на народната власт ни посрещнаха с усмивки и пожелаха през следващите години отново да бъдат организирани там ски състезания. Тяхното пожелание бе изпълнено. Състезанията на Пирин станаха традиция.
Философският речник пък /за който стана дума в началото/ за мен е една скромна, но много ценна реликва, която ми напомня за младежките години и спортните успехи, които съм постигнал.
Искрено се радвам, че някогашните наши усилия и мечти да превърнем Банско в национален ски център се осъществиха.
Гордея се с моя скромен принос за популяризирането на ски спорта в Пиринския край и за подготовката на състезатели и треньори по ски от Банско. В книгата “Всеотдайност” с автор Христина Василева /стр. 42-43/ подробно съм разказал за тази моя дейност.

Проф. д-р Димитър Дражев

Leave a Reply