Култура, Новини

Една чудна вечер на родното хоро


В истински празник на родното хоро се превърна съботната вечер на 18 август, когато централният площад “Захарий Зограф” в продължение на три часа бе разлюляван от кръшни ритми, чудесна музика и темпераментни игра.
След професионалните изпълнения на държавния военен духов оркестър високо вдигнаха летвата гостите от сръбския Димитровград. Ансамбълът за народни песни и танци и чудесните млади инструменталисти от оркестъра буквално обраха овациите на многобройната публика. Представителите на този малък пограничен градец показаха, за сетен път, че талантите не избират къде да се родят…
Прекрасните сръбски танцьори и музиканти като че ли дадоха тонус за силно представяне и на нашите. Получи се едно прекрасно надиграване, от което спечелиха и самите танцьори, а и техните зрители и слушатели, много от които в продължение на три часа не мръднаха от местата си.
Младите танцьори от състав “Самоков” към читалище “Младост”, от Райово и Говедарци, от Широки дол и Марица се вихриха с ентусиазъм и майсторство на сцената и заразиха всички с вяра, че родният народен танц има бъдеще, въпреки всички кризи и всякакви превратности на времето.
Подобна изява за първи път бе включена в програмата за тазгодишния празник на Самоков. Становището на много от присъстващите бе, че този дебют е безспорно белязан от блясъка на сполуката.

Тодор Попов

Leave a Reply