Новини, Туризъм, Читателски, Шарен свят

Екопътеката не е къмпинг!

Чудесна придобивка е екопътеката “Бели Искър”. Тя предлага много възможности за разходки, походи и незабравими срещи с рилските природни красоти. Освен с коли, както най-често се случва, има чудесни условия за пешеходен туризъм, а оформените кътчета са предназначени за отдих на изморените излетници. Не случайно през последните години пътеката стана любимо място за излети на много самоковци и хора от близките села.
През това лято обаче там от софиянци място не можеш да си намериш. Идват с палатки и стоят по два-три дни. Не знам дали това е законно, но най-малкото не е етично, тъй като хората от нашия район, пък и от другаде, които са излезли сред природата за един ден, просто място не могат да си намерят там, да хапнат и да се освежат край реката. По този начин и местността се замърсява прекомерно, а тя трябва да е възможно най-чиста.
Не могат ли служителите на парк “Рила” да предупреждават хората с палатки? Те би трябвало да се съобразяват, че тези места се посещават и от други туристи. Екопътека “Бели Искър” не е къмпинг! Трябва да има възможност повече хора да се насладят на тази уникална красота, тишина и свежест и да има къде да отдъхнат на спокойствие. Както планината е за всички, така и удобствата на екопътеката също трябва да са достъпни за всички.
Четох наскоро, че тази екопътека ще се обновява. Ако я пазим всички както трябва, няма да се налага да се дават грешни пари за поддържането й.

Я. Димитров

Leave a Reply