Екопътека “Бели Искър” ще се обновява

Проектът „Гражданско общество и местна власт – партньори за зелен рай” /Регионална политика за информиране, опазване и устойчиво използване на биологичното разнообразие на Софийска област/ бе представен в Самоков на 3 юли.
Присъстваха зам.-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, специалисти от общинската администрация, представители на дружество „Рилски турист”, фирма “Бороспорт”, читалище-паметник „Отец Паисий”, читалище „Младост”, кметът на Бели Искър Крум Георгиев, учители.
Венцислава Асенова, координатор по проекта, поясни, че програмата за малки проекти за Глобалния екологичен фонд, по която се изпълнява и настоящият проект, насърчава дейности, породени от хората и насочени към преодоляване на екологични проблеми.
В Софийска област биологичното разнообразие е богато, но липсва достатъчна обобщена и достъпна информация. На територията на областта се намират два национални и два природни парка, няколко резервата, десетки природни забележителности и защитени местности, които е необходимо не само да се опазват, но и да се експонират подходящо.
За изпълнение на проекта ще се подемат информационни инициативи в училищата в Самоков, Костенец, Правец, Своге и Сливница. Съвместно с доброволци-ученици ще се осъществят дейности в 8 избрани природни обекти, включително на екопътека “Бели Искър”, на Траянови врата в община Костенец и др.
Проектът е на обща стойност 64 300 хил. лв. и ще се изпълнява в продължение на една година. Партньори са Областната администрация, Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ – София и др., а водеща е фондация „Съвременност” – Ботевград. Самият проект е разработен по инициатива и с експертното участие на областната администрация.
Работата ще приключи през април 2013 г. На основата на събраната и обобщена информация ще бъдат издадени албум за уникалните места в Софийска област, брошура за постиженията по проекта и карта на еко пътеките на територията на областта.
Зам.-кметът Сайменов,управникът на Б. Искър Кр. Георгиев и Снежана Лалева, гл. експерт в Общината и дългогодишна туристическа деятелка, направиха предложения, които според г-жа Александрова от фондация “Съвременност” ще допринесат за обогатяването на проекта.
Предстои да се сформира инициативен комитет за конкретната работа.
За всички присъстващи бе даден коктейл.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*