Новини, Шарен свят

„Еко Рила” е против тегленето на заема от 2 млн. лв.

В отворено писмо до кмета с копие до „Приятел” ръководството на екологичния форум изразява категорично несъгласие с намерението да се изтегли заем на стойност 2 млн. лв. за изграждане на парк в крайречната зона на града ни и за мерки за енергийна ефективност.
От „Еко Рила” смятат, че мотивите за това „спешно” намерение остават неизвестни.
„Ако наистина има такива подготвени проекти, не става ясно защо Общината не кандидатства по съответните европейски програми, а трябва да се обременява с подобен заем”, се отбелязва в писмото. Авторите посочват още, че поради късното обявяване на обсъждането гражданите не са имали възможност да се информират достатъчно и да реагират адекватно. Прави се изводът, че така не може да се чуе истинското мнение на самоковци, които са реалните платци на искания заем.
„Управниците на общината /включително и настоящите/ доказват отношението си на безстопанственост към общинската собственост”, обобщават от „Еко Рила” и припомнят проекта „Супер Боровец”, който те наричат „мащабна далавера”, и посегателствата върху общинските гори. Според авторите на документа кредитът на доверие от страна на гражданите е загубен.
Ръководството на екофорума смята, че заемът няма да бъде в интерес на местните граждани и ще доведе до допълнително напрежение в бюджета на Общината.

Leave a Reply