Експерти на „Кока-Кола” разказаха за трънливия път към успеха на ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”

Експерти на „Кока-Кола Хеленик” гостуваха на 5 декември на ученици от икономическите паралелки в ПТГ „Никола Вапцаров” във връзка с осъществяваната вече две години програма на компанията в България „Дай старт на успеха”.
Стоян Ангелов, ръководител „Управление ръста на приходите” на „Кока-Кола”, разказа за трънливия път към успеха. Самият той е заемал куп различни длъжности в едва 10-годишния си трудов стаж, като е работил в Полша /Краков/ и Германия /Франкфурт/. Ангелов подчерта колко важно е да се мисли в перспектива и как учениците трябва да разберат какво искат да работят в бъдеще още преди да станат студенти. „Търсете стажантски програми, говорете с професионалисти в тяхната област, за да не ви се налага да учите в специалност, която няма да има връзка с вашата работа впоследствие”, коментира Стоян Ангелов.
Именно такава обаче е неговата история. Той учи молекулярна биология, но още по време на следването си в университета започва да работи като пиколо в хотел, за да си помага с разходите. Така той навлиза в хотелиерството, постепенно сменя различни позиции и се изкачва в йерархията. „Всеки трябва да извърви определен път, няма как веднага да станем мениджъри. Пътят обаче е особено важен, а трупането на умения в целия процес е също вид заплата. Инвестирайте във времето си и следвайте поставените си цели. Не винаги нещата стават от раз, но това не бива в никакъв случай да ви отчайва”, категоричен бе младият експерт. За целта обаче кризисният минимум е младите хора да знаят английски език, което в днешно време вече не е предимство, а необходимост.


Ангелина Григорова, експерт „Връзки с обществеността”, запозна учениците със спецификата на своята работа. Тя им разказа и за амбициозните цели на „Кока-Кола Хеленик” относно опазването на околната среда.
Програмата „Дай старт на успеха” се организира съвместно от „Кока-Кола Хеленик” и фондация „Джуниър Ачийвмънт” през 2017 г., като до момента през нея са минали над 2800 младежи от 14 града в България. Целта е да се намали броя на икономически неактивните млади хора у нас, който по данни на „Евростат” към момента е 25 %. Над 90 ментори са ангажирани по програмата, а един от тях е преподавателката в самоковското училище Биляна Стамова.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*