Екссъстезателки на „Рилски спортист” блестят за националния отбор

Националният отбор за жени записа победа и загуба в квалификационните си срещи и така запази шансовете за класиране на европейското първенство, което по план трябва да се проведе догодина в Испания и Франция.
Възпитаничките на треньора Стефан Михайлов загубиха от Гърция с минималното 66:73 на 12 ноември, а два дни по-късно сразиха Исландия със 74:53. Отборите бяха настанени при специален режим тип „балон” в гръцкия град Ираклион, където се изиграха мачовете от ноемврийския прозорец на евроквалификациите.
Малко остана на българките да изненадат неприятно домакините насред остров Крит, като последната четвърт започна при равен резултат – 48:48. Опитът и класата на гъркините обаче си каза думата и те стигнаха до ценен успех по пътя си към Евро 2021.
Най-добри за елините бяха играещата на клубно ниво в САЩ Мариела Фасула с 21 точки и състезателката на местния шампион „Олимпиакос” Ангелики Николопулу с 15 т.
Най-полезна за България пък бе бившата баскетболистка на „Рилски спортист” Жаклин Златанова, която завърши с дабъл-дабъл от 12 точки и 13 борби. Друга екс-състезателка на самоковския клуб – Виолина Кочева, също бе на висота с 14 пункта.
Дуото имаше основна заслуга и при победата над Исландия. Златанова отново блесна с дабъл-дабъл от 12 т. и 15 борби, а Кочева добави 9 пункта, 5 асистенции и 4 борби. Теодора Динева, чиято кариера започна от залата на СУ „Никола Велчев”, също влезе в игра и дори успя да се отчете с един кош. Над всички за тима ни с 25 точки пък бе Борислава Христова, която разби всички рекорди на американския „Вашингтон Стейт”, а от тази година се състезава в първенството на Полша с екипа на „Гожов Велкополски”.
Успехът над коравите исландки запази шансовете ни за класиране на Евро 2021. До момента България има по две победи и загуби, какъвто е актива и на Гърция. Лидер е Словения с четири победи, а със също толкова, но загуби, Исландия заема последното място.
В следващия квалификационен прозорец, който е насрочен за началото на февруари догодина, нашите момичета трябва да гостуват на Словения и да приемат Гърция.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*