Новини, Статии, коментари, Читателски

Елегично за Жоро Янакиев

Някой може да приеме тази заглавна част за прекалено минорна, но тя е спонтанен израз на тъгата по личност с ярко изразена човешка същност. Така възприех кончината на Жоро Янакиев и съм убеден, че не само аз, а и всеки, имал възможността да общува с него – служебно, приятелски, трайно или епизодично.
Какъв е споменът ми за него? На пръв поглед семпъл, защото той беше достъпен и разбираем, но от повторно вглеждане – задълбочен и безмерно добронамерен. Той веднага вникваше в проблема ти и с готовност подаваше ръка. Не подхождаше предубедено и не подозираше скрит замисъл в общуването, без да е наивно доверчив. Веднага намираше успокоителните думи, ако си разтревожен, адекватно и на момента реагираше, ако търсиш съдействие. Умееше да разграничи обществения от личния интерес и отговорно подхождаше към удовлетворяването им, стига да не са користолюбиви и в човешки измерения.
Ако се опрем на лаконизма в словоизказа, ще определим Жоро Янакиев като Голям патриот на Самоков.
Първо, като състезател по мотоциклетизъм запали много деца, младежи и възрастни по този атрактивен спорт. Неговите изяви и победи по улиците на Самоков, на мотописта “Ридо” и в цялата страна бяха гордост за нас, неговите съграждани. Прозвището “Жоро Моторо” и самобитният възглас “О, Жоро си”, макар и самоковско диалектни, бяха единствено израз на обичност.
Второ, като деятел в областта на спорта той имаше решаващ личен принос за подготовката и провеждането на единственото по рода си в България състезание за световната купа по мотокрос. Годината е 1979-а, мястото – гр. Самоков – мотописта “Ридо”. Този пробив в световния мотоциклетен елит Жоро постигна с лично обаяние, подкупваща настойчивост и умелото приобщаване към тази идея на тогавашното ръководство на града и БНТ в лицето на Иван Славков. Така Самоков стана безспорен център на крупна мото проява, на която присъстваха 70 хиляди зрители от региона и цялата стана и всички знаеха, че двигателната заслуга е негова.
В по-късен етап Жоро Янакиев реализира автомобилното рали “България” в Боровец, неразделна част от Самоков, а през 2010 година то беше включено в календара на WRC – по същество кръг от световния рали шампионат. Негов е приносът гости, съорганизатори и участници в състезанията да бъдат такива светила на мотоциклетния и автомобилния спорт като Рене Брюнел, Макс Мозли, Жан Тод и състезателите: руснакът Мойсеев, белгиецът Жобе, Себастиан Лъоб, Кими Райконен.
Трето, със своята пословична отзивчивост помагаше като цяло за развитието на Самоков и Боровец, на ски-спорта, художествената самодейност, певческото изкуство и на всеки самоковец, потърсил неговото съдействие за какво ли не.
Изявявайки се като местен патриот, той всъщност беше патриот и на България, защото всичко това, което Жоро Янакиев правеше за Самоков, беше за гордостта и славата на България. Именно затова, освен почетен гражданин на Самоков, той беше официализиран и като почетен гражданин на България с награждаването му с орден “Стара планина”.
За стореното от теб благодарим ти, Жоро!
Ти “излетя” с мотора си, но остана в нас с името и делата си!

Николай Р. Николов
приятел от Самоков

Leave a Reply