Новини, Шарен свят

Електронните цигари изместват тютюневите

Продажбите на тютюневи цигари отчитат спад от години. Компаниите-производители намаляват работни места, за да компенсират загубите. Една от основните причини за тази тенденция е намаляващият брой на пушачите по света.
В България този спад засега е минимален. Това най-вероятно ще се промени, защото се очаква повишаването на цената за кутия цигари през следващите години. Като се прибави и изпълнението на забраната за пушене на закрито, страната ни ще се опита да отпадне от челните места по процент на пушачи в Европа. Силна тенденция на спад – около 4 % за 2014 г., се наблюдава и в целия Европейския съюз.
В същото време продажбите на електронни цигари се увеличават с невероятна скорост. За 2013 г. продажбите са на стойност около 1,5 млрд. долара, а очакванията за двоен ръст през 2014 г. се потвърждават. Въпреки че заемат все още малък дял от тютюневата индустрия, все повече пушачи преминават към по-безвредната алтернатива. Големите тютюневи компании също повишават интереса си към наскоро възникналата индустрия. Не е изключено в близко бъдеще продажбите на електронни цигари да надвишат тези на тютюневите. Не само заради по-малките разходи за производство, но и заради повишеното търсене.
Какви са предимствата на електронните цигари:
– Те са 99 % по-безвредна алтернатива на тютюневите, защото не съдържат катран, тютюн или други съставки, които биха навредили на здравето.
– Пестят се пари, тъй като цената е около два пъти по-ниска.
– Нямат дим и миризма. Вече няма дъхът и дрехите да миришат лошо.
– Позволени са за пушене на закрито. Няма да има нужда да седите и да мръзнете пред заведението.
– Наподобяват вкуса и вида на истинска цигара, което ги превръща в най-близката съществуваща алтернатива.

Leave a Reply