Кухня, Новини, Читателски

Елементарна хигиена не се спазва…

От много години ми прави впечатление недобрата хигиена в някои заведения за обществено хранене – сладкарници, баничарници, дюнерджийници, капанчета…
Преди години с познати бяхме в Боровец. Привечер в самия нов център на курорта апетитно ухаеше дюнер капанче. Моя позната не удържа на апетитната миризма и си поръча хлебче с изрезките от печено месо. Нашенеца, когото познавам само по физиономия, сложи една салфетка на ръката си, отгоре метна разтвореното хлебче и най-невъзмутимо, пред нас, започна с дясната си гола ръка да събира мръвките и да ги натъкмява върху хлебчето. Едвам се стърпях да не му ги тръсна в лицето и посъветвах моята позната да му върне дюнера – да си го изяде сам… Но тя като възпитан човек не го направи и започна мъчително, след размисъл, да си отхапва малко по малко от току-що приготвения “специалитет”. И досега съжалявам, че не се намесих по-решително…
Повод да се сетя за тази случка беше посещението ми наскоро в заведение в центъра на Самоков за пресни сокове – т. нар. фреш. Докато чаках своя ред жена си поръча пресен сок от моркови. С недоумение и отвращение наблюдавах как човекът, обслужил много клиенти преди това и работещ цял ден с мръсните банкноти, най-спокойно събра с голи ръце нарязаните моркови и ги пъхна в машината за фреш сокове… От такъв фреш – благодаря! Няма ли ХЕИ /б. р. сега РЗИ – Регионална здравна инспекция/, няма ли някакъв контрол за тези хора, които нямат елементарно чувство за хигиена!?
Е, щом няма, аз се заричам в бъдеще да ги посочвам на страниците на местната преса, за да знаят хората с какво ги хранят.
Друго място, където трябва да се замислите, преди да го посетите, са някои баничарници с иначе чудесни кифли и банички, изпечени на място /няма да посочвам точно кои, но ако собствениците прочетат публикацията, сами ще се досетят, че става дума за тях/. Има случаи, когато сухи закуски се подават на клиента, взети от таблата с голи ръце …
Браво на персонала в заведението “Кухнята на мама” при автогарата! Млади безупречни хора, работещи много вежливо и чисто. На касата се плаща след като вземеш необходимото; хората, които дават храната, се занимават само с това.
Уважаеми производители, елементарната хигиена го изисква, след като работите друга работа и особено с най-мръсното нещо – парите ни, да спазвате някои условия, като например да обърнете найлоновия плик обратно и тогава да вземете закуската /както съм виждал в сладкарница в “Самоково”/. Или пък да използвате за тази цел някаква щипка. Недопустимо е с голи ръце да подаваш на клиента и ресто, и закуска!
Ако споменатите производители и собственици на заведения са прочели това, нека в бъдеще бъдат така добри да подобрят обслужването на клиентите, защото няма да престана да ги безпокоя и при нужда да алармирам контролните органи.

Благовест Коларов

1 Comment

  1. Благовест Коларов

    А сега приятен апетит, необременен от мисли за не хигиенично обслужване!

Leave a Reply