Култура, Новини

Елина Дашина: “Изкуството е цвета на живота”

„Търся винаги доброто в хората. Важното е да даряваме обич! Всеки от нас преминава през трудни периоди, но сам избира каква да бъде реакцията му към събитията. Страхът ни разделя, а усмивката и доброто отношение – обединяват”, сподели наскоро младата самоковка Елина Дашина пред „Диктофон медия”.
Елина е пианист, музикален педагог в частно начално училище, но е известна и като пътешественик, човек с разнородни интереси в сферите на фотографията, поезията, актьорското майсторство. Неотдавна „Приятел” писа за нейната станала доста популярна песен „Идваш в съня ми”. В сегашното интервю Елина говори и за тази песен, но и изобщо за изкуството в днешната особена ситуация, за своята работа и надежди, както и за града ни, откъдето тръгва творческият й път.

– По какъв начин ни помага изкуството по време на криза?
– Изкуството е цвета на живота. Можете ли да си представите един ден без музика? Във време на изолация изкуството ни е особено необходимо. То поддържа духа ни жив и е навсякъде около нас. В трудната ситуация, в която се намираме, нуждата от духовна храна е по-необходима от всякога! Свидетели сме на онлайн концерти от домовете на известни певци и музиканти, театрални представления онлайн се радват на огромен интерес. Разбира се, това не заменя живата и вибрираща връзка с публиката. Просто фокусът е различен и смятам, че дори в настоящата ситуация можем да намерим положителните страни. Имаме възможност да разгледаме виртуално интересни музеи и да слушаме чудесни образци на музикалната култура. Сякаш целият артистичен свят е обединен по един очарователен начин!
– Какво е за вас изкуството?
– Изкуството е висша форма на сетивност. То оголва душата и в своята чистота и искреност творецът е едновременно уязвим и силен. Няма по-красива свобода и няма по-голяма отговорност. Не бих могла да живея без изкуство. Изкуството ни променя!
– Разкажете за своя арт път?
– Започнах с уроци по пиано и солфеж в самоковската музикална школа „Проф. Васил Стоин“, в класа на Цветанка Попова. От нея научих, че за да бъдеш добър музикант е нужен не само талант, но и отдаденост, дисциплина и характер. Още тогава мечтаех да стана музикант и да се изявявам на сцена. Музиката естествено се превърна в мой житейски път. Определяща роля в развитието ми като пианист има проф. д-р Атанас Куртев, при когото взимах уроци по пиано преди кандидатстудентските ми изпити. Той е изключително фин, изискан човек и музикант с ярка индивидуалност и изпълнителски стил. Досегът до пианист от такава класа ме формира като музикант. Завърших „Музикална педагогика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Пиано“ и след това дълги години пътувах и свирих в чужбина като пианист на круизни кораби и в хотели. Благодарна съм, че имах възможността да се докосна до различни култури, да срещна интригуващи хора и да превърна своята обич към музиката в професия. Няма по-голямо щастие от това да обичаш професията си! Преди няколко години реших да се върна в България и да се установя за постоянно тук. В момента преподавам „Музика“ и провеждам допълнително и индивидуално уроци по пиано.
– Разкажете повече за песента „Идваш в съня ми“?
– Песента „Идваш в съня ми“ е създадена с много обич и като дебютна песен е много специална за мен. Текстът на песента дойде в съня ми. Имаше някаква особена магия в това. Имах щастието и честта да творя с Павлин Бъчваров (емблематичен пианист на група „P.I.F.”, свирил с Графа, „Каффе“, Мария Илиева) – музикант, пианист и композитор на световно ниво, с когото създадохме музиката.
Песента записахме първо с английски текст и в различен аранжимент преди повече от 6 години. Тогава аз пътувах и изпълнявах договори като пианист в чужбина. Свирих в Норвегия, Швейцария и Япония. Когато бях в Токио, с мои приятели японци посетихме най-високата кула в света SKY TREE – „Небесното дърво“ с височина 634 метра. Почувствах се като птица и виждайки Токио, разстлано пред мен като на длан, си пожелах, когато се върна в България, да запиша песента с нов акустичен аранжимент – пиано, глас и цигулка и с българския текст, кaкто дойде в съня ми. Цигулковата партия в песента е изсвирена от Йолина Чолакова, а пианото от Павлин Бъчваров.
– Какво е вашето послание към читателите?
– Всички сме свързани. Един малък жест на добрина може да промени нечий живот. Бъдете добри едни към други! Пазете детския трепет и любопитството към света винаги.

Leave a Reply