Ентусиасти-планинари строиха иглута над хижа „Чакър войвода”

Снимка: Таня Якова

Осем отбора се включиха в любопитното спортно-туристическо предизвикателство под надслов „Иглумания”. Своеобразното състезание се състоя на поляната над хижа „Чакър войвода” на 16 и 17 март, в събота и неделя.
Прекрасното слънчево време и „лепкавият” сняг позволиха на всички участници, включително и на ентусиазирания детски отбор, да завършат навреме своите иглута, което става за първи път във вече 14-годишната история на традиционната проява. В крайна сметка първенци станаха планинарите от отбор „Големи бомби”, които успяха в рамките на само 2-3 часа да изградят снежен дом с площ от 8.54 кв. м. Втори и трети се наредиха също тимове с оригинални наименования – „Еднаж” /7.06 кв. м/ и „Мамо, къде си?” /6.58 кв. м/.
Най-сръчните участници заслужиха за награда спортни пособия от фирмите „Варио спорт” и „Спорт депо”, а всички любители на природата получиха и грамоти. Вечерта – по време на забавата в хижата, бе отворено и набързо изпито и шампионското шампанско. И нямаше как да е иначе покрай песните на гласовития Димитър Манолов, съпроводени от китарен звън. Веселбата продължи до късна доба, а най-смелите и загряли участници дори преспаха в… самите иглута.

Снимка: Таня Якова

„Иглумания”-та е магия! Амалгама от хубави емоции в компанията на стари и нови приятели”, възкликна Стефан Михайлов, дългогодишен организатор на проявата, който сега бе подпомогнат от Ния Стоянова и Таня Якова. В Рила дойде и инициаторът на проявата през далечната вече 2006 г. – беларусинът с българско сърце Алексей Шерешевски.
Общо към 60 души направиха „Иглумания 2019” незабравим празник, като дори съградиха снежни арт композиции и… почетна стълбичка за награждаването в първия ден. Силно впечатление направи и масовото присъствие на младежи от пловдивското туристическо дружество „Природа” с ръководител Галина Грозева.
Накрая планинарите си пожелаха нови срещи и слязоха долу, сред човешкия мравуняк, изпълнени с приятни спомени и заредени с позитивна енергия и емоции.

Делян Василев

Снимка: Таня Якова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*