Епидемия от грип още няма, но заболяванията нарастват

„Респираторните заболявания нарастват, но все още не може да се говори за епидемични стойности”, заявиха на 20 януари от Регионалната здравна инспекция в Софийска област. През миналата седмица са регистрирани 153 случая на 10 хил. души, а за да бъде обявена грипна епидемия случаите трябва да достигнат 200 на 10 хил.
Засега в Самоков броят на болните се задържа на едно равнище.
Най-много малчугани отсъстват от детска градина „Самоково“. В училищата отсъстват до 15-20 % от учениците, но според инспекторите има вероятност да не се посещават учебни занятия и по други причини.
Във всеки случай почти еднакъв брой болни има и при младите, и при възрастните. Очакванията обаче са заболяванията да се увеличат и не е изключено да се стигне и до епидемия.
Медици припомнят, че при остро протичане заболяванията се характеризират с повишена температура, обща отпадналост и болки по мускулите.
Специалисти съветват да се избягват масовите струпвания на хора и контактите с болни. Още при първите признаци на болестта да се търси лекарска помощ, а да не се прибягва до самолечение.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*