Здраве, Новини

Епидемия от грип още няма, но заболяванията нарастват

„Респираторните заболявания нарастват, но все още не може да се говори за епидемични стойности”, заявиха на 20 януари от Регионалната здравна инспекция в Софийска област. През миналата седмица са регистрирани 153 случая на 10 хил. души, а за да бъде обявена грипна епидемия случаите трябва да достигнат 200 на 10 хил.
Засега в Самоков броят на болните се задържа на едно равнище.
Най-много малчугани отсъстват от детска градина „Самоково“. В училищата отсъстват до 15-20 % от учениците, но според инспекторите има вероятност да не се посещават учебни занятия и по други причини.
Във всеки случай почти еднакъв брой болни има и при младите, и при възрастните. Очакванията обаче са заболяванията да се увеличат и не е изключено да се стигне и до епидемия.
Медици припомнят, че при остро протичане заболяванията се характеризират с повишена температура, обща отпадналост и болки по мускулите.
Специалисти съветват да се избягват масовите струпвания на хора и контактите с болни. Още при първите признаци на болестта да се търси лекарска помощ, а да не се прибягва до самолечение.

Leave a Reply