Новини, Шарен свят

Епископ Йоан стана митрополит на Варна

Знеполският епископ Йоан бе избран за Варненски и Великопреславски митрополит на заседание на Светия синод на 22 декември. Епископ Йоан получи 9 гласа, а другият кандидат – Мелнишкият епископ Серафим – 3 гласа.
Както е известно Варненската и Великопреславска епархия овдовя, след като митрополит Кирил се удави в морето /за причините за смъртта му все още витаят различни мнения/.
Дядо Йоан е на 44 години. На практика през последните години – като викарий на патриарха и софийски митрополит, той ръководи нашата Софийска епархия, която обхваща територията на Софийска, Пернишка и Кюстендилска област.
След избора епископ Серафим заяви: „Пожелавам на новия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан здраве, духовни сили и духовни радости при служението в новата епархия. Постът е труден.”
Още на другия ден – 23 декември, новият митрополит Йоан бе посрещнат тържествено във Варна.
Светското име на новия митрополит е Иво Иванов. Роден е на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършил е музикална паралелка като добър флейтист. През 1995 г. става послушник в Кокалянския манастир, а след това – монах. През 1999 г. специализира в Московската духовна академия и защитава кандидатска дисертация. В 2002 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия, а в 2007 г. е хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха.
Запознати казват за Йоан, че е истински воин на Христа и същевременно земен, достъпен човек, с чувство за хумор.
Митрополит Йоан неведнъж е гостувал и в Самоков и района, като винаги е подчертавал важната роля на нашия град в духовно отношение и в историята на региона и страната.

1 Comment

 1. varna

  Едно ченге смени друго ченге с благословията на трето ченге. Варна беше и си остава крепост на чарвената мафия (крепост на “сърпа и чука”).
  =-
  Вас чарвеното знаме роди ви,
  вас НЕ ще ви уплаши смъртта,
  вие сте на всеки километър.
  И така до пълното АТЕИЗИРАНЕ на българския народ . . .

Leave a Reply