Епископ Поликарп води служба в манастира и посети 99-годишната монахиня Херувима

Архиерейска Василиева света литургия отслужи на 14 април в Девическия манастир „Покров Богородичен“ в града ни Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и патриарх български Неофит, в съслужение с иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, протоиерей Любомир Мишков, ефимерий на обителта, свещ. Емилиян Дамянов, свещ. Костадин Тренев и иеродякон Вартоломей.
Литургията бе посветена на св. преподобна Мария Египетска и бе отслужена с благословението на Негово светейшество патриарх Неофит.


Молитвените песнопения бяха изпълнени от църковни певци, ръководени от Ангел Младенов, секретар на Софийската света митрополия, и от сестрите от манастира.
На портите на светата обител епископ Поликарп бе посрещнат от игуменията монахиня Пелагия и от ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” /от групата „Дух и творчество”/, пременени в народни носии, с ръководител Данаила Колева, които поднесоха на госта погача и шарена сол, а той ги благослови.


След литургията пък епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна присъстващите с живота на св. преподобна Мария Египетска и им пожела силна вяра и достойно посрещане на Христовото Възкресение.
Монахиня Пелагия приветства епископ Поликарп и му поднесе букет цветя и икона на Св. Богородица.
Епископ Поликарп посети и сестра Херувима – най-възрастната монахиня в България, която на 6 май ще навърши 99 години. Доведена в светата обител едва петгодишна, тя е прекарала в монашество 94 години. Епископът поздрави монахиня Херувима от името на патриарх Неофит и й пожела здраве и сили, за да живее, да се моли и да бъде за духовна радост на всички, които я познават, и за духовно благословение за нашата църква.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*