Епископ Поликарп ръкоположи за свещеник Веселин Мишков

В неделя, на 31 март, епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, ръкоположи за свещеник в Митрополитската черква „Успение Богородично“ в Самоков нашия съгражданин дякон Веселин Мишков.
Преди това владиката отслужи архиерейска света литургия в храма в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийската епархия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, и свещеници от града и селата в общината.

В песнопенията по случай Василиевата света литургия участваха певци, ръководени от д-р Светослав Цеков, както и монахини от Девическия манастир в града ни.
Дякон Веселин Георгиев Мишков бе ръкоположен за свещеническо служение и получи името Василий именно по време на литургията. Той е роден през 2000 г. Завършил е ПТГ „Никола Вапцаров“ в Самоков и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
В дякон пък бе ръкоположен Костадин Бойчин от Банско. Той е завършил Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е главен възпитател и преподавател в Духовната семинария в София, а след това началник на отдел в Столична община.
На двамата новоръкоположени духовници владиката пожела да бъдат благовестители на евангелската радост и да разпалват пламъчето на вярата и любовта в сърцата на човеците.

„Днес сме във втората неделя от великия и спасителен Велик пост. Тази неделя е посветена на нашия отец св. Григорий Палама, архиепископ Солунски Чудотворец“, отбеляза в словото си в края на литургията епископ Поликарп. Той разказа житието на св. Григорий Палама и говори за основаната от него школа.
Владиката благодари на всички присъстващи и предаде поздрави от името на Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол.
Приветствие от името на домакините отправи отец Михаил.
Великопостното богослужение бе уважено и от кмета Ангел Джоргов.

Можете да харесате