Култура, Новини

Епископ Поликарп служи в Бельова черква в памет на Симеон Самоковски

С благословението на българския патриарх и софийски митрополит Неофит Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, отслужи в неделя, на 16 август, в храм „Рождество на Пресвета Богородица“ /Бельова черква/ в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Евтимий, ахиерейския наместник иконом Михаил Колев и други самоковски духовници тържествена архиерейска света литургия в памет на покровителя на града ни св. свщмчк Симеон Самоковски.
Сред присъстващите миряни бе и кметът на общината Владимир Георгиев.
По време на богослужението бе постриган за четец и певец на Българската православна църква Божият раб Любомир.
В слово в края на литургията епископ Поликарп припомни житието на св. свщмчк Симеон Самоковски и призова да се поддържа пламенния православен патриотичен дух и да се предава на идните поколения.
Благодарност към патриарх Неофит и епископ Поликарп изрази предстоятелят на храма протоиерей Любомир Мишков.
Така бе спазена традицията, установила се преди около две десетилетия, в неделния ден преди успението на 21 август да се отдава почит на религиозния деятел, мъченика и борец за национално освобождение епископ Симеон Попович /Самоковски/.
Както се знае, в този стародавен храм през 1737 г. са погребани мощите на светеца.  В началото на новото хилядолетие пък, през 2002 г., 21 август бе обявен за Празник на Самоков. Тази година, заради пандемията и въведените противоепидемични мерки, различните обществени, културни и спортни прояви, посветени на празника, бяха отменени, но жив остава в паметта на родолюбивите ни съграждани споменът за героя, жертвал се за своя народ преди близо три века.
Симеон Попович става самоковски митрополит през 1734 г. По това време Османската империя воюва и с Руската, и с Австрийската империя. Австрийски войски наближават българските земи. Насърчени от това, българите от Самоковската митрополия организират завера, която подготвя бунт. Неин инициатор и ръководител е самият митрополит Симеон Самоковски. Съпротивителният център обаче е разкрит, митрополитът е заловен, домът му е разбит и ограбен, а самият той в продължение на няколко седмици е зверски измъчван. Накрая, останал докрай верен на вяра и народност, епископ Симеон е обесен в София със забрана да бъде погребан там. Гробът на архиерея с част от мощите му и от евангелие, митрополитски жезъл и златоткана митрополитска одежда е открит именно тук, в Бельова черква, при археологически разкопки през 1994 г.

Leave a Reply