Новини, Туризъм, Читателски

Ерозия изяжда пътеката в Лаго

Проверка по сигнал

„Моля ви, напишете, че реката, Искърът, „изяжда” пътеката в Лаго. Както е тръгнало, пътеката ще бъде прекъсната и хората няма да могат да излизат на разходка и излети в този толкова хубав наш парк”, призоваха редакцията читатели в самия неделен ден, на 8 май.
Редакционната проверка показа, че наистина на стотина метра над мястото, където водопроводът и газопроводът пресичат Искъра, водата предизвиква ерозия, речното корито постоянно се разширява и пътеката се извива, за да го заобиколи. Наистина, ако така продължава, ще дойде момент, в който реката ще я прекъсне и минаването през тази част на красивия ни крайградски парк ще стане просто невъзможно.
Подобни ерозирали участъци има и на други места по поречието, но в случая опасността е най-голяма, тъй като нивото на реката тук е само на педя от повърхността. При очакваното пролетно пълноводие нищо чудно водата от този ръкав на Искъра да излезе от коритото си и да залее пътеката и околната местност и така да прекъсне пътя за „Трите пейки”, за Карагьол и Чакъровите поляни. А след месец-два предстоят и традиционните Чакърови тържества на това историческо място.
Хората предлагат в засегнатия участък да се направят сантрачи, заграждения с пръти, земя и камъни, за да се укрепи брегът и да се предотврати по-нататъшната ерозия.
По спомени на самоковци, които често излизат по Лаго, пътеката на това място се измества почти всяка пролет и лято все по на изток и наистина „изяжда” и малкото останало пространство до съседната рекичка и близкия баир.
Навремето имаше специално предприятие за мелиорации и борба с ерозията. Тогава, главно през 60-те години на миналия век, бяха изградени и прагове по Искъра и някои от притоците му, с което се укрепиха речните корита и се противодейства на ерозията. Сега обаче такова предприятие няма, а и от онези години изминаха десетилетия.
Редно е, ако не веднага, то по време на лятното маловодие общинските и горските власти да направят необходимото, за да се прекрати ерозията в тази местност.
По време на проверката ни жена напомни, че подобни сигнали е имало и през минали години, но не е имало реакция. Дано сега се обърне внимание. Още повече, че предстои изграждането и на екопътека до Чакърови поляни и Шишманово кале. Ако сега не се свърши работата в засегнатия участък, после ще се наложи да се хвърлят двойно повече средства и усилия, за да се спре ерозията и да се направи проходима пътеката, по която иначе сега всеки ден минават толкова много жители, пък и гости на града ни.

Leave a Reply