История, Култура

Ретро – Етнолози проучват Мала църква, Говедарци и Продановци

село Говедарци

От 5 юли в района ни се правят етноложки /фолклорни/ проучвания, които ще продължат общо 10 дни. Инициативата е в рамките на изпълнението на проект “Адаптиране на археологически паметници за нуждите на културния туризъм в Община Самоков” /във връзка с което вече са започнали и проучвателни работи на прочутата могила в Продановци/.
Етноложката експедиция ще се осъществи в Мала църква, Говедарци /в рамките на кв. Доспей махала/ и Продановци. Организатор е асоциацията за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”.
Както заяви за “Приятел” д-р Росен Малчев, главен секретар на асоциацията, целта е да се съберат факти и сведения от традиционната местна култура за събития, свързани с управлението на цар Иван Шишман и с живота и дейността на св. Иван Рилски. В максимална степен сме си поставили за задача да опознаем културата на тези села, това, което помнят най-възрастните жители, за историята, произхода на имената на местности, за пътищата в района, за местни песни, предания, легенди, приказки и пр., поясниха научни работници.
“Бързаме, защото възрастните хора си отиват, а с тях си отиват и много знания за нашата история и култура”, добави д-р Константин Рангочев, секретар на асоциацията и наш съгражданин.
Подобна експедиция е правена през 2004 г. в Доспей, а през миналата година – в Бели Искър и частично в Продановци. Само за Доспей са събрани над 700 страници със записки. Партньор на асоциацията е Историческият музей в града ни, който оказва активно съдействие в работата.
Научните работници обясниха, че сега в проучвателната дейност са заети двойно повече хора – общо 14 души етнолози. Любопитното е, че трима от тях са чужденци – руски студенти, от Държавния хуманитарен университет в Москва, интересуващи се от т. нар. народно християнство. Тримата вече са усвоили българския език. С тяхното участие проектът става на практика международен.
Нашите научни работници са в добри отношения със свои колеги от Москва. Д-р Рангочев дори е чел лекции в руската столица.
След обобщаване на резултатите от сегашните етнологически проучвания в Самоковско резултатите ще бъдат представени на есенните четения на асоциацията, които ще се състоят през октомври по традиция в нашия град. Форумът този път ще бъде и със сериозно международно участие – очакват се учени от Русия, Македония, Гърция. Ще участват и научни работници от Института по фолклор. Конференцията ще бъде посветена на 15-годишнината на асоциация “Онгъл” и на 550-годишнината от първото споменаване в документ на името Самоков /през 1455 г. от сърбина Константин Огнянович/.
Конференцията ще продължи този път два дни повече – от 4 до 8 октомври. В продължение на два дни ще “тече” своеобразна балканска културна филмотека, в рамките на която ще бъдат представени половинчасови късометражни културно-исторически и природо-научни филми. Ще участват телевизионни студия от София, Хасково, Русе. Очаква се да бъдат изнесени 38 доклада, 4 от които от чуждестранни учени.
Д-р Малчев и д-р Рангочев помолиха чрез “Приятел” да благодарят на общинската управа в Самоков за финансовата и моралната подкрепа и за предоставената база за изследванията.
В самите проучвания участват и ученици от СОУ “Христо Ботев” в Русе /с ръководител Андрей Бобев/ и от Националната гимназия за древни езици и култури в София.

Leave a Reply