Новини, Читателски, Шарен свят

Жега посред лято, а няма вода в Чадър чешма

В тези горещи летни дни, когато температурите дори в Самоков наближиха 40 градуса, хората се чудят къде да пийнат вода и да се освежат.
Чадър чешма има цели 6 чучура, но от някои едва прокапва водица, а пък от други дори съвсем не тече. И това е в самия център на града ни, на автогарата, където постоянно пристигат, готвят се за отпътуване или просто минават всеки ден хиляди граждани и гости на града ни от страната и чужбина.
Тази чешма е много красива, доколкото знам, е и паметник на културата, но нали най-важното, за което е изградена, е да утолява жаждата на хората!?…
Тази чешма и пространството около нея бяха на няколко пъти ремонтирани през последните години. Преди време около чешмата се образуваха локви, имаше проблеми с канализацията, хората се чудеха откъде да минат, да не говорим за грозната гледка насред града ни. Последният ремонт се оказа успешен и вече няма гьолове на това място, но пък няма и вода – за пиене, пък и за миене. В средата на лятото сме и спешно трябва да се открие и да се отстрани причината, поради която чучурите на Чадър чешма са сухи.
И още нещо по този въпрос. Много граждани и гости на Самоков прескачат за вода до легендарната Голяма чешма. Според стари самоковци даже водата от тази чешма била най-хубава – студена, чиста и пивка. Обаче защо и там тече само един чучур – другите са сухи?…
Виждала съм как хората там се редят на опашки, за да пийнат вода или да си напълнят шишетата. Явно и на Голямата чешма трябва да се обърне внимание, а не коритата да се пълнят с боклуци.
Зимата беше най-студена от десетилетия, но и това лято е може би най-горещото от много години насам. Нека не забравяме, че в някои случаи, особено в горещо време като сегашното, една шепа или чаша вода може много да ни помогне и дори да спаси човешки живот.

К. Христова

Leave a Reply