Баскетбол, Новини, Спорт

Жените ще играят в Източната група, мъжкият дубъл – в Западната

Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол определи на свое заседание на 19 септември програмите на женското първенство и мъжката втора дивизия /„А” група/.
Много любопитен е форматът за провеждане на шампионата при дамите, където в следващите три сезона няма да бъдат допускани чужденки. 11-те отбора-участници ще бъдат разпределени на регионален принцип в Източна и Западна група. Противно на логиката, но с оглед намаляване на разходите на отделните състави, „Рилски спортист” попадна сред петте тима в Източната дивизия. Групата се очертава да бъде много силна, като компания на възпитаничките на треньора Борислав Трифонов ще правят „Асеновец”, „Берое”, „Хасково” и „Черно море”. В Западната дивизия пък попаднаха „Монтана” и петте софийски отбора – НСА, „Левски”, „Септември”, „Славия” и „Шампион 2006”.
Следващата фаза на шампионата предвижда съставите да бъдат разделени на първа четворка и втора седмица. Първенците на Изток и Запад се класират направо за четворката, а заелите второ и трето място ще играят баражи. Първенството продължава с полуфинали и финал, в които ще се играе до 3 победи от максимум 5 срещи.
Напълно очаквано дублиращият тим на „Рилски спортист” при мъжете попадна в Западната „А” група. Воденият от Даниел Клечков отбор ще играе с „Балкан”, „Видабаскет” и с четири столични тима – „Академик”, „Атлетик”, „БУБА баскетбол” и ЦСКА. Форматът на надпреварата предвижда впоследствие да се оформят първа шестица и втора седмица. Директно за шестицата се класират първите два тима от двете дивизии, а третите и четвъртите ще играят помежду си за попълване на останалите две места.

Leave a Reply