Жени настояха в студа за по-високи майчински и детски

В леденото време на 10 декември група майки протестираха на централния площад „Захарий Зограф” с искане за увеличаване на парите за майчинство и на надбавките за деца. Така и Самоков се включи в организирания по този повод национален протест. Както е известно, бюджетът за държавно обществено осигуряване за 2016 г. не предвижда пари за нарастване на съответните суми.
„Правителството буквално ни се подиграва. С тези 35 лв. детски не може да се купи нищо, с двата лева увеличение можеш да си вземеш една баничка и една боза и до там… Имам две дечица и в момента чакам трето. Никой не рискува вече да има повече от едно дете. Хората бягат от България, защото държавата не помага”, констатира организаторката Радостина Грозданова.
Младите жени искат и парите за майчинство и детските да не са свързани с доходите на родителите, тъй като всяко младо семейство, всяко дете, всяко българче заслужава по-голяма подкрепа в тези трудни времена.
Жените настояват и за еднакви помощи за първо, второ и трето дете. Убедени са още, че трябва повече средства да се отделят за децата с увреждания.
„Но и да не е болно, с 300 лв. майчинство, да речем, как ще се отглежда детенцето, ако таткото не работи или няма такъв? А всичко, знаете, е много скъпо”, обясни млада майка.
„Мнозина знаят само да се жалват по фейсбук, но трябва и по-остро да протестират. Ако се съберем повече хора и се обединим, мисля, че можем да постигнем промяна”, изрази надежда една от жените.
Дамите са готови да излязат на протест и през някой от почивните дни, когато смятат, че повече хора ще откликнат на призива им.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*