Женската певческа група „Веселие” от Марица чества 10-годишен юбилей

В началото на пролетта – вечерта на 22 март, любими песни огласиха заведението „Старият дъб” в Марица. Поводът – честването на 10-годишния юбилей на женската певческа група „Веселие” с ръководител Васил Сотиров към местното читалище „Просвета-1939”.
Дамите напълно оправдаха наименованието на състава и дълго време виха хора, пяха и се веселиха в уютната обстановка, като показаха, че знаят как да се наслаждават на радостите в живота. „Музика звучи и спомените оживяват, календара се върти, годините отминават, но приятелствата, песните и танците остават” – сякаш под това мото, изписано на картичката на читалищното ръководство, се обединиха възрастните дами от състава с техния млад и неспокоен дух.
„Уважаеми самодейци, днес вие сте ревностни пазители на богатото фолклорно наследство и на прекрасните български традиции. С песента, музиката и словото вие поддържате жив българския дух. Продължавайте да работите със същата сърцатост и ентусиазъм и да ни радвате със своите успехи”, пишеше още в поздравлението.
Празникът бе ознаменуван и с красива торта с български мотиви, измайсторена по поръчка на кметицата Теменужка Димитрова и бившата секретарка на читалището Гергана Митева.
Жените от „Веселие” бяха уважени и от народния представител Валентин Милушев, и от бивши секретари-библиотекари на местното читалище. Отсъстваше, заради служебна заетост, само председателката на читалищното настоятелство Маргарита Лазарова.


„Всичко започва преди десет години, когато няколко жени – вече в пенсионна възраст, решават да сформират групата. Те получават подкрепа от читалището и от кметството и така започват да развиват културна дейност”, сподели за „Приятел” секретарят на читалище „Просвета” Ирена Велкова, която също помага на групата с каквото може. Тя уточни, че част от състава към момента са 11 родолюбки – Веселка Николова, Виолета Арангелова, Данка Ангелова, Динка Желязкова, Ирина Стефанова, трите Йорданки – Андонова, Атанасова и Христова, както и завърналите се в състава след двегодишно отсъствие Василка Александрова, Верка Стоянова и Ирина Куртева. Същите дами съставят и групата за стари градски песни „Рилски звуци” към читалището.
„В последните години те имат по над десет участия във фестивали, конкурси, празненства и други прояви в Пловдив, Дорково /Родопите/, Сапарева баня, Невестино, Кюстендил, Банско, Предела и др. Следващата им изява ще бъде през май, на международния фолклорен фестивал „Нишавски хоровод” в Драгоман”, разказа Ир. Велкова, която с ентусиазъм допринася за развитието на културната дейност. Тепърва и за нея предстои много работа във връзка с 80-годишния юбилей на читалище „Просвета-1939”, който ще се чества през септември. Надеждите са дотогава да се възроди и танцовият състав, чиито членове през зимата са заети в туристическия бранш в Боровец.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*