Култура, Новини

Живите миниатюри на Петър Чарийски

Оригинална изложба под надслов „Живи миниатюри” бе открита на 25 юни в Сарафската къща.
Неин автор е лесовъдът инж. Петър Чарийски, който вече близо 30 години създава красиви миниатюрни съчетания от камък, сухо и живо дърво и други растения.
Сега той подреди 29 експоната от богатата си колекция, които хармонират по съвършен начин на уютната атмосфера на Сарафската къща. Преобладаващи в експозицията са живите дървета – бук, габър, липа, бряст, глог и др., но има и комбинации от папрат и сухо дърво върху скала, както и оригинални авторски съчетания с кактуси, които са рядко срещани.
Чарийски говори с любов за тях и сякаш ги приема като свои деца – следи развитието им всекидневно, не пести усилия и време. Не случайно има и бонсаи с дървесните видове явор и ясен, както е кръстил и двете си момчета, превърнали се вече в млади мъже и поели своя път в живота.
Както децата, така и бонсаите му прехвърлят 20-годишна възраст. Първите си опити в тази сфера Чарийски прави в началото на 90-те години на миналия век, но, по думите му, просто само като хоби. Впоследствие – в началото на новия век, желанието и интересът му към живите миниатюри нарастват и той започва да отделя все повече време и сили за тях. Експериментира с различни композиции и сега колекцията му наброява около 100 вида.
Чарийски е свързан с природата не само любителски, но и професионално. Завършва висше образование в Лесотехническия университет със специалност „Опазване на околната среда”. Вече доста години работи в  Общинското лесничейство.
„Оригиналните хрумвания и създаването на различни дървесни композиции и скулптури са уникални и заради това, че по-голямата част от тях са от региона на Самоков”, изтъкна при откриването на изложбата уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова.
Авторът пък допълни, че намирането на подходящи форми в природата често не е лесно и не винаги става целенасочено. Напротив – когато човек търси нещо конкретно, не винаги го намира. И обратното – когато просто е излязъл на разходка, тогава може да срещне най-интересните скални и дървесни форми.
„Растенията сами си показват накъде са тръгнали да се развиват и човек трябва само да им помага. Това е бавен процес, който изисква не само много търпение, но и достатъчно познания и въображение”, подчерта Чарийски. Той добави, че комбинацията между листа, клони, дънер и скала ни въздейства на подсъзнателно ниво, а дългогодишните растения просто респектират с формата и вида си.
Въпреки че родина на бонсаите е Китай, сега гова изкуство е може би още по-популярно в Япония. Там има експонати на стотици години, които се предават от поколение на поколение. „Тези бонсаи са като символ на времето”, възкликна П. Чарийски.
Оригиналните творби на самоковския колега на японските майстори ще останат в Сарафската къща до края на юни. Желаещите да се насладят на уникалната красота, родена от силата на природата и волята на твореца, могат да видят творбите днес, петък, 28 юни, между 9 и 17 ч., както и през последните дни на юни – събота и неделя, между 10 и 14.30 ч.

Делян Василев

dav

Leave a Reply