Култура, Новини, Статии, коментари

Животът днес – Качеството на живот е ниско, няма здрави връзки между хората…

С Димитрий Атанасопулос разговаря Яна Василева

– Как минава един ваш ден?
– Чувствам се като консерва. Имам предвид, че всеки ден е еднообразен и доставя същия вкус като да отвориш една консерва и да ядеш само от нея.
– Какво пазарувате през деня?
– Позволявам си само храна – нищо друго. Трябва да се съобразявам с финансите.
– Каква бе последната ви покупка за вас лично?
– Преди две седмици си купих риза. Намерих я на намаление сьс 70 % и след като я пробвах и се двоумих в продължение на половин час, реших да я взема. А преди време не съм се замислял почти кое колко струва…
– Кой ви е най-големият проблем?
– Врьзката, комуникациите (понеже не говоря добре български). Добре, че има местни хора, които използват английския. От друга страна ми е трудно и да намеря време, за да науча езика – работя всеки ден напрегнато, а като се прибереш, не ти е до това. Искаш да си починеш.
– А проблемът на града и страната?
– Качеството на живот. Ако човек е свикнал на друг стандарт, веднага се усеща, че много неща липсват. За съжаление поради беднотията на народа се е влошило от една страна качеството на използваните продукти, а от друга се е появило повърхностно общуване, няма здрави връзки между хората. Общуват, защото се срещат покрай работата, а нямат време и пари за гости и приятели.
– Кога беше последната ви стресова ситуация?
– Днес. А предишната – вчера…
– Кога за последно ходихте на гости?
– Ако става въпрос за хора от семейството – миналата седмица, а иначе, при приятели – около Коледа. Преди време живеех съвсем различно. Винаги, без изключение, всяка събота и неделя се събирахме с приятели в нечий дом на разговори, ядене, пиене, телевизия…
– С какви хора обичате да общувате?
– С такива, които имат някакво ниво. Би било хубаво да имаме и общи интереси.
– Кое ви е любимото занимание?
– Да гледам филми, да релаксирам пред телевизора, да спортувам – обичам да играя футбол, тенис. Едно нещо, което правех с удоволствие преди, сега вече рядко се случва – да съм край плажна ивица на брега на морето и да хапвам морски деликатеси, като пия качествено бяло вино и се наслаждавам на живота.
– Кога за последен път сте бил на кино, театър, концерт или спортна среща?
– През декември – на оперен концерт в София.
– Гледате ли телевизия?
– Не ми харесва, но понякога гледам.
– Какво четете?
– Вестници. Но напоследък спрях да ги чета и следя новините от интернет. Преди всяка неделя моето хоби беше да се снабдя с най-различни вестници с новините от седмицата и като поканя гости, да обсъждаме събитията.
– Добра случка, на която сте бил свидетел?
– Видял съм много хубави неща, но не мога да се сетя веднага. А, да – вчера. Внуци посетиха дядо си, като му занесоха сок и бисквити. Такива постъпки ме умиляват.
– Правите ли планове за бъдещето?
– Да, в общи линии, доколкото е възможно.
– Предложете нещо на читателите: съвет, любим девиз…?
– Опитайте се да направите живота си по-добър и по-интересен!

Leave a Reply