Жив е духът на шишмановци

От 1954 г. Шишманово го няма на картата на България, тъй като го заливат водите на яз. „Искър”, но голямото и богато село и сега живее чрез своите някогашни жители, пръснати на различни места в страната /най-вече в Самоков, Ихтиман и София/, и чрез техните наследници.
Отново много от тях се събраха на традиционния събор край Шишмановския манастир в последния неделен ден на август – на 28-и. Десетки съборяни, дошли още предния ден, се бяха подслонили в красивите беседки, изградени на обширната поляна до светата обител. На самия ден пък отрадно впечатление правеше присъствието на много деца и младежи – главно внуци и правнуци на шишмановци и техни приятели.
Ахиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев, председател на църковното настоятелство на храм „Успение Богородично”, отслужи литургията сутринта и освети традиционния овчи курбан. Готвачки на вкусното обредно ястие бяха Цветанка Лазарова и Йорданка Георгиева. Двете жени са от близкото село Шипочан, а неотдавна сготвиха курбана и за събора в родното си място.
Оркестър свири и поддържаше настроението през целия ден. С песни за селото си поздравиха събралите се и две автентични шишмановки, от десетилетия живеещи в Самоков – 89-годишната Иванка Анева /баба на известния биатлонист Красимир Анев/ и 87-годишната Иванка Слатинска, ръководителка на Шишмановската група.
„Говорихме предварително с кмета Владимир Георгиев. Очаквахме от Общината помощ и съдействие. За съжаление, не ги получихме, но се справихме със собствени средства и усилия и с помощта на спонсори”, сподели Ангел Галев от името на организаторите на събора.
Пътят до манастира е черен, но идеално поддържан. В крайната си част е укрепен професионално, качествено, осигурен е и паркинг за автомобили. Аязмото е в обновена светла постройка и привлича с чистотата си. Околната букова гора пък е като от приказките – истинска наслада за сетивата. Не случайно тук често идват и туристи. Това култово място е разположено на склоновете на Ихтиманска Средна гора – Септемврийски рид /преди Черни рид/ и от него се открива хубав изглед и към самия язовир „Искър” – най-големият изкуствен водоем в страната ни.
Черквата тук е отворена всяка събота и неделя и така ще бъде до края на октомври. Самият храм се поддържа в много добър вид. На събора се продаваха на символичната цена от 2 лв. издадени вече цветни календари за 2017 г. със снимка на манастирската черква. През следващото лято се навършват юбилейни 90 години от изграждането на този храм през далечната 1927 г. На това място още през 13 в., преди падането под турско робство, е имало базилика, която по-късно многократно е опожарявана, но винаги възстановявана.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*