Зимни спортове, Новини, Спорт, Статии, коментари

Жив е споменът за Попангелов

Както вече информирахме, на 16 март пред входа на Туристическата градина бе открит паметник на големия скиор, треньор и спортен деятел Петър Попангелов-старши. Неговото име е познато на всеки самоковец и може би на всеки българин, но израстват млади хора, които по-малко знаят за стореното от Пепо за развитието на спорта и туризма, затова разкажете повече във вестника за живота и работата му, предложиха на редакцията ветерани – съратници и приятели на Пепо. Написаното по-долу е в отговор и на тази молба.

Петър Иванов Попангелов е роден на 29 март 1932 г. Почина преди 7 години – на 21 март 2009 г., броени дни преди да навърши 77 години.
На ски се качва още като дете. Първи негови треньори са Димитър Марков, Иван Недялков, Георги Дойков и др. Едва 19-годишен, става републикански шампион за мъже, а по-късно още 25 пъти печели подобни титли. На олимпиадата в Кортина д,Ампецо през 1956 г. се класира 15-и в комбинацията, която тогава важи и за световно първенство.
Завършва НСА. Създател и директор е на Специализираната спортна школа в Самоков. Дългогодишен треньор е на националния мъжки отбор по ски алпийски дисциплини. Като наставник на олимпийския ни тим в Лейк Плесид /САЩ/ през 1980 г. изживява истинско щастие – трима български състезатели /и то самоковци!/ – Петър П. Попангелов, Людмил Тончев и Христо Ангелов – се нареждат сред 20-те най-добри в света!
Като треньор участва в 4 олимпиади. Отличава се с изключителна упоритост, постоянство и взискателност, не случайно състезатели и запалянковци с респект го наричат Суворов. Под негово ръководство синът му Петър Попангелов израства като най-големия български алпиец за всички времена, класира се на два пъти шести на Олимпийски игри, печели старт от надпреварата за Световната купа и много европейски, балкански и републикански титли.
Пепо Попангелов е в центъра на работата при голямото ски и туристическо строителство в Боровец през 70-те и 80-те години на миналия век. Благодарение на успехите на Пепи и на другите подготвени от Попангелов-старши скиори, както и на новопостроената база курортът ни стана домакин на състезания за Световната и за Европейската купа, на надпревари от календара на ФИС, а на два пъти кандидатства и за домакин на световно първенство по алпийски дисциплини за мъже.
Попангелов-старши участва активно в началото на новия век и в проектирането на курортно-туристическата локализация Самоков – Боровец – Бели Искър.
Навсякъде се отличава с активна работа, невероятна амбиция, енергия и стремеж към внедряване на научните новости и на най-добрия чуждестранен опит. Огромен е приносът му като треньор и спортен деятел за развитието на ски спорта и на зимния туризъм в България. Автор е на книгата “Безкрайният бял път” и на много публикации в пресата. Почетен гражданин е на Самоков. Носител е на много ордени, медали и други високи отличия.
Пепо Попангелов беше родолюбец и местен патриот, той бе българин и самоковец в най-хубавия смисъл на тези думи. Дълбоко се прекланяме пред светлата му памет и вярваме, че неговото име и дейност няма да се забравят, а ще учат младите спортисти и ще ни дават и на всички нас кураж и самочувствие като български граждани и като самоковци!

„Приятел”

Leave a Reply