Култура, Новини

Жители и гости на Радуил почетоха св. Мина

Денят на св. Мина, закрилникът на семейството, сираците, бедните, събира миряните в черкви, манастири и параклиси. През 2001 г. и край Радуил е издигнат параклис, носещ името на св. вмчк Мина, „изграден изцяло с дарителството на благочестивия Божи раб, зъболекаря от село Радуил д-р Иван Захариев с упование на Бога и с надежда за лично душевно и телесно спасение. Приложници са двамата братя Сашо и Георги Котарски”.
Това е написано отляво на входа на малкия Божи храм. Параклисът е изографисан от Йовита и Светла, състуденти на радуилеца Илиян. На лично място е иконата на светеца Мина, над олтара са 12-те апостола, изобразени са и св. Георги, и св. Иван Рилски. Отпред, от входа, ни гледа св. Мина, отстрани е св. Богородица…
Всяка година на този ден – 11 ноември, в Радуил идват много хора. Тази година два автобуса със самоковци се присъединиха към местните жители първо на службата в черквата, а след това и в самия параклис. Протоиерей Николай Аршинков не се умори да води с часове тези служби, да освети водата, от която всички си взеха за здраве.
Отецът благослови и т. нар. курбан, който тази година бе постен – пълнени чушки и сарми, гювеч и… пълнени печени тикви с плодове. Всички присъстващи успяха да опитат от тези вкусотии, сготвени с много любов от баба Стефана и Мария Григорова. Продуктите, заедно с хлебчетата, изпечени в местната фурна на Лили Ангелова и Митко Илчов, са дарение от кооперацията с председател Георги Караиванов.
И времето бе с богомолците – слънчево, приятно, разкриващо прекрасната околна есенна природа. Присъстващите останаха доволни от всичко.

Димитрина Божилова

Leave a Reply