Жители на Говедарци почистиха селото си

Около 50 души откликнаха на призива на Зорница Кацарска, Каролина Джамбазова и Тодор Стоянов и се обединиха в благородната кауза да почистят Говедарци на 14 април.
Ентусиастите се събраха в центъра на селото, където властваха бодрото настроение, добрите помисли и желанието за добри дела. Участниците се почерпиха със сладки и кафе, а бяха зарадвани и със специални тениски с надпис „Носим Говедарци в сърцето си” от спонсора Иван Милушев, който бе осигурил още шапки и дъждобрани. Ваня Петрова, съпруга на кмета Георги Шуманов, раздаде чувалите на доброволците, които оформиха шест лъча и поеха към определените им райони. Всяка група имаше свой отговорник, който следеше с карта в ръце и за коректното преминаване на целия набелязан район. Впоследствие организаторите отчетоха, че предварителната подготовка е помогнала за плавното и успешно протичане на акцията.


Пътьом към еколозите се присъединиха още хора, а други пък решиха да ги подкрепят направо при големите открити обществени пространства или с почистването на своя двор и градина.
По време на мисията си доброволците се натъкнаха на всевъзможни отпадъци, включително изхвърлени куфари, плюшени играчки, легени, ботуши, тоалетни чинии… Констатирано бе, че особено замърсени са зоните край трите преминаващи през селото реки. Това наложи в студените води да навлязат дори момичета без ботуши.
Нищо обаче не спря ентусиастите и до края на деня те почистиха цялото село! Първоначалният план да се съберат всички боклуци на едно място пропадна, тъй като нямаше как десетките чували да се превозят. Затова бе взето решение те да бъдат оставени в контейнерите за смет и край тях. Всички тези отпадъци още на следващия ден бяха извозени от фирмата, отговаряща за тази дейност.
Част от „зелената” акция станаха хора на всякаква възраст, включително и ученици от местното училище „Димчо Дебелянов”. Може би най-атрактивните участници пък бяха двете магарета – Ромина и Романия, дошли заедно със своите стопани от съседното село Маджаре.
„Това е първото почистване на селото с такъв голям мащаб. Успяхме да почистим огромно количество боклук, който на места е трупан с години. Показахме, че сами може да се организираме и да полагаме усилия за решението на общи проблеми, вместо да очакваме някой друг да свърши това”, сподели младият инициатор Тодор Стоянов. Той изтъкна, че проблемът с боклука в Говедарци е наистина сериозен.
„Необходими са комплексни усилия за неговото решаване – от личната култура и уважение към останалите и заобикалящата ни среда до чисто организацинните въпроси. Например функциониращи контейнери на места липсват, а освен това десетки коне денонощно обикалят селото и го замърсяват с фекалиите си. Акцята ни помогна да си припомним, че ние всички трябва да допринесем за решаването на тези проблеми”, завърши Стоянов.
Следващите мерки на организаторите за осигуряване на по-благоприятна среда на живот в Говедарци включват почистване на зоните за отдих и горските райони край селото. Инициаторите призоваха самите говедарчани да си носят по един чувал, когато излизат на разходка в гората.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*