Жители на Драгушиново превръщат сметищата в паркове

Две нерегламентирани сметища край Драгушиново са на път да бъдат превърнати от местните хора в прекрасни паркове.
Началото бе поставено на 17 април, когато трийсетина души откликнаха на инициативата на кмета Георги Хаджийски за пролетно почистване. За няколко часа те преобразиха напълно терена до моста на река Матица след селото /по пътя за Злокучане/. Там, където години и десетилетия са трупани всевъзможни отпадъци, сега е старателно почистено и са засадени осигурените от разсадниците на Общинското лесничейство и Държавното горско стопанство по 20 тополи и кестени. Преди това, със съдействието на Общината, багер се погрижи за по-големите отпадъци.
„Решихме да засадим дръвчета, за да не се превърне мястото отново в бунище. Искрено се надявам да няма нови посегателства и хората да не пускат животните си тук”, заяви за „Приятел” кметът Хаджийски. Той сподели, че жителите на Драгушиново обичат да се разхождат в района, а освен това оттук минава и пътят за близките параклиси „Св. Дух” и „Св. Иван Рилски”.
Още едно вече бивше сметище ще се превърне след време в парк, ако, разбира се, не стане обект на посегателство. Става въпрос за района край селото по левия бряг на река Искър /под моста/. И тук обемните отпадъци са били извозени с помощта на техника, а участниците в акцията в сряда са почистили останалите боклуци и са засадили около 30 акации, предоставени любезно от агронома Петър Йорданов.
В крайна сметка с общи усилия доброволците събраха 15 чувала с боклуци и засадиха 70 дръвчета. Защо пък разчистването на стари сметища и превръщането им в своеобразни паркови зони да не намери своето продължение в бъдеще и в други населени места в Самоковско? Примерът е даден.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*