Жител на Долна баня е с коронавирус, настанен е в „Св. Анна“

virus 3d illustration

Още един човек от региона – мъж от Долна баня, е заразен с коронавирус, съобщи на заседанието на Общинския кризисен щаб на 4 юни неговият председател д-р Красимира Ковачка, управител на „МБАЛ-Самоков“ ЕООД.
Пациентът е дошъл първоначално в неделя в „Спешна помощ“ с температура и кашлица и оттам е пренасочен във Вътрешно отделение със съмнение за бронхопневмония. Бил е изолиран в самостоятелна стая, направени са му необходимите снимки и изследвания. След това обаче самоволно си заминал за съседния град. Със съдействието на полицейските органи е върнат отново и на 4 юни е настанен за лечение в УМБАЛ „Св. Анна“ /бившата Окръжна болница/ в София.
Веднага са тествани персоналът и всички настанени във Вътрешно отделение, както и работещите в други звена на болницата, които са имали отношение към случая. Предстои на 5 юни да излязат резултатите от пробите, които са изпратени в Националната референтна лаборатория. Междувременно е извършена дезинфекция на цялата болница, включително на всички общи помещения. Вътрешно отделение е поставено под карантина, не се приемат нови пациенти.
В Долна баня пък представители на здравните органи проследяват контактите на заразения.
Заразените с вируса преди време няколко души от общината вече са излекувани и се чувстват добре. Това важи и за всички контактни с тях, увери д-р Ковачка. Тя допълни, че при най-малки съмнения за нови случаи веднага ще се правят тестове и ще се вземат необходимите мерки.
Началникът на Районното управление на полицията гл. инспектор Васил Попов уточни в отговор на журналистически въпрос, че под карантина в района сега са общо около 120 души, в последно време не е имало нарушения от тяхна страна.
Георги Николчев от Регионалната здравна инспекция заяви, че предстоят проверки по заведения и басейни.
Кметът Владимир Георгиев напомни, че продължава забраната за прием на възрастни в домовете за стари хора. Същевременно социалните служби работят. Продължена е и програмата „Топъл обяд“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*