Култура, Новини

Жоржета Пехливанова представи “Магията Латинска Америка”

Жоржета Пехливанова /в средата/ разказа интересни случаи от живота си в Латинска Америка

Новата си книга – “Магията Латинска Америка”, представи на 8 декември в общинската библиотека “Паисий Хилендарски” самоковката Жоржета Пехливанова, дипломат от кариерата.
За живота, дейността и творчеството на авторката говори директорката на Историческия музей Нина Христовска.
Жоржета Пехливанова е родена в Самоков. Завършва ОУ „Христо Максимов”, френската гимназия „Жулио Кюри” във Варна /в класа на проф. Роже Гайар/ и СУ „Св. Климент Охридски” – специалност испанска и френска филология. Специализира в Париж, Женева, Мадрид. Работи като преводач във Външно и като дипломат в Испания, Аржентина, Венецуела. Учредител е на българо-аржентинското дружество за приятелство и на фондация „Лейди Даяна”. Автор е и на книгите „По вълните на дипломацията”, „Политическото ветрило” и „Под лупата на дипломата”.
“Авторката умело съчетава политически, социален и икономически анализ, обрисува политически фигури, отражението на техните действия, възприемането им от света. И всичко е предадено толкова интригуващо, че да не можеш да оставиш книгата”, изтъкна Христовска. Според нея Ж. Пехливанова е истинско богатство за града и района и може да бъде изключително полезна като консултант по най-различни въпроси. “Жоржета е космополит и гражданин на света, но и човек – българин и самоковец, който винаги се връща при корените си и ще присъства и в бъдещата енциклопедия на видни личности от Самоков”, заключи Н. Христовска.
От своя страна Василка Фингарска предложи Ж. Пехливанова да бъде избрана за почетен гражданин на Самоков.

Присъстващите проявиха жив интерес към живота и творчеството на авторката

Г-жа Пехливанова сподели, че отначало искала да представи новата си книга първо в София, но след това решила, че по-правилно да стори това най-напред в родния си град. “Магията…” е писана година и половина. Известната ни съгражданка разказа и за интересни и дори драматични случаи по време на дългогодишната си работа като дипломат в различни държави от далечния континент. Тя се познава и с президента от български произход на Бразилия Дилма Русеф, дори подготвя филм за нея.
С удоволствие Жоржета отговори и на въпросите на присъстващите.
Към новата книга има интерес и в самата Латинска Америка. Специално от Венецуела са проявили желание книгата да бъде преведена и издадена и там. Водеща на срещата, на която присъства и синът на авторката, бе гл. библиотекар Албена Ихтиманска. Даден бе и коктейл.
Желаещите могат да закупят “Магията Латинска Америка” от библиотеката.

Leave a Reply