Журито поласка публиката на фестивала “Театър без граници”

Мариан Бачев

„Самоковската публика е внимателна, чувствителна, с усет за началото и финала на постановките. Бъдете все такива”, възкликна председателката на журито Добрина Гецова при завършването на Петия национален фестивал на любителските театри „Театър без граници”. По традиция фестивалът се състоя в читалище-паметник „Отец Паисий” от 24 до 29 октомври, като главен организатор бе самото читалище.
Д. Гецова изрази признание и на актьорите „за огромната отдаденост и за искрите в очите”.
Зам.-кметът Люба Кленова пък отбеляза 5-годишния юбилей на форума и призова тези години да се удвоят и утроят, да се направят много повече.
„Наградите са важни, но най-важната награда за всеки творец са аплодисментите”, изтъкна при закриването на фестивала вечерта в събота, на 29 октомври, председателят на читалището Стоян Пашов. Той честити наградите на отличените, благодари на журито /членове на което бяха още Юрий Ангелов и Юлиян Балахуров/, на колегите си от самото читалище за всеотдайността и на Общината за подкрепата. „Заповядайте догодина на Шестия фестивал”, покани още отсега Пашов.
Тържествената вечер, водеща на която бе Ралица Стоянова, завърши с постановката извън програмата на Младежката театрална студия при читалището „Омайна нощ” с режисьор Васил Михайлов.
Преди това Д. Гецова, Л. Кленова и Ст. Пашов връчиха наградите на победителите.
Голямата награда за цялостно представяне на името на Отец Паисий бе присъдена на театралния колектив от Козлодуй за „Кръвта вода не става” от Рей Куни с режисьор Бойко Илиев. Специалната награда на Общината за най-добър спектакъл пък отиде при актьорите от Гълъбово за „Самолетът беглец” с режисьор Петър Тосков. Наградата за най-добра мъжка роля на името на Иван Близнев /Бая/ заслужи Васко Петров от Козлодуй за ролята на д-р Мортимър в „Кръвта вода не става”. Призът за най-добра женска роля на името на Адриана Атанасова-Дончева пък бе връчен на Красимира Господинова от Гълъбово за ролята на Маргъорит в „Самолетът беглец”.
За режисура бе отличен Милослав Милославов от Костинброд за „ Муа у тупан”, а за сценография /на името на Александър Миленков/ – Красимира Врингова от софийската театрална работилница „Мариан Бачев и Аркадия фюжън арт” за „ Крушата Рагаца”.
Стефан Милков от Костинброд спечели номинацията за поддържаща мъжка роля. Подобният приз при жените бе завоюван от Йорданка Тихчева от Долна Оряховица /„Глупаци”/.
Наградата за най-добър младежки спектакъл получи софийската постановка на „Крушата Рагаца”. Отличията за най-добри младежки роли пък бяха присъдени на Петър Ставрев от Асеновград и на Алексия Антонакопулу от София /„Крушата Рагаца”/.
Големият актьор, познат и от телевизионния екран – Мариан Бачев, лично получи наградите за столичния състав и поздрави участници и публика.
С поощрителни награди бяха зарадвани участниците в постановките „Ние, врабчетата” /Казанлък/ и „ Муа у тупан” /Костинброд/.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*