Забележителен юбилей – хорът на ветераните-туристи на 50 години!

Снимка: архив

Как лети времето – половин век измина от основаването – през 1968 г. – на хора на самоковските ветерани-туристи!
Спомням си с колко ентусиазъм основателят Димитър Тончев събра първите туристи – повечето от ядрото на хор „Рилска песен” – обучени, закърмени с любов към хоровото пеене.
Моята майка заедно с колежките си и нашата съседка Стоилка Манчова се включиха и с какво желание само облякоха първата униформа, как старателно заучаваха алтовата партия на всяка песен! Радваха се на първите екскурзии – планински празници и пътувания…
За жалост, бай Димитър скоро ни напусна. Щафетата обаче пое акордеонистът му Борис Стрински. Този юбилей е и негов, личен, защото тук започна най-активната му музикална дейност не само като диригент, но и като талантлив композитор на песни-шедьоври.
Той задмина далече и разви по-нататък дейността на основателя, като изведе хора до невероятни висини. Със забележителното си богато творчество и удивителна енергия, неподвластен на възрастта, той спечели толкова много възторзи, успехи, награди с хилядите ежегодни изяви не само в страната, но прескочи и границите й и получи аплодисменти и отличия и в Германия, Чехия, Румъния…
В цяла България го тачат и му възлагат дирижирането на сборни хорове по фестивали и празници. Възхитително е като го видим по върховете планински неизменно с акордеона и пеещите планинари! С право проф. Иван Лалов казва: „Филип Аврамов и Борис Стрински трасираха пътя на туристическата песен в България”.
Разковничето за успеха на тези песни се крие в любовта към планината и впечатленията от непосредствените контакти с нея. Песните на Стрински са прекрасни, защото извират от очарованото сърце на планинаря. Изградени с красива мелодия, заразяващ ритъм и богата хармония, те се пеят от всички и навсякъде и публиката спонтанно ги запява.
Шедьоври като „Песен за Мальовица”, „Байкушевата мура”, „Живее младостта” са любими песни от години. Когато пък човек чуе бисер като „Горска нощ” и ако не знае кой е авторът, спокойно може да предположи, че това е творба на гениалния романтик Роберт Шуман! Така красиво звучи тази песен и с прекрасния си текст от Пеньо Кадънков…
Този хор е отлична визитка за Самоков. В активите му особено доминира учредяването на ежегоден фестивал на туристическата песен на празника на града от 2003 г. – „Бялата порта на Рила” по едноименната песен на Стрински.
От сърце да пожелаем успехи и все така активна дейност и дълголетие на хора и неговия диригент!
Наздраве!

Росица Тренкова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*