Култура, Новини

„Завръщане”-то на Любен Шейнов

Разкази, стихотворения и епиграми е включил в дебютната си книга „Завръщане” Любен Шейнов. На общо 82 страници авторът представя своите творби, писани в различни периоди, някои от тях – печатани по различно време в софийската и самоковската преса.
„След многогодишни колебания реших да събера и отпечатам в книжка моите скромни писания. Дали заслужават, ще преценят онези, които имат желанието и търпението да ги прочетат”, отбелязва самият Шейнов в предговора на книгата си.
Той е бил и текстилен работник, и жп служител, и икономист, работил е и в София, и в Самоков, и в Боровец, но нищо не е могло да прекъсне връзката му с родната селска природа, с житието и битието на неговите съселяни. Това е и смисълът на голямото завръщане, свързано със спомени и много емоции от предишни години.
„Моя Родино!/ Моя грапава, селска земя!/ С твоя хляб и твоето вино/ ти ме откърми, сила ми вля!/ Ти ме научи с плуг и сърп да си служа/ и ме поведе по пътя на угари черни,/ ти ме научи с крачки уверени/ по теб да вървя, с тебе да дружа”, изповядва авторът.
Любен Шейнов е роден през 1938 г. в Доспей. Завършил е самоковската гимназия, Полувисшия железопътен институт и Висшия икономически институт в София. Работил е като ръководител жп движение в столицата и в Кремиковци, като икономист в бившия Завод за регистрационна техника в Самоков и в „Балкантурист” – Боровец.
Редактор на „Завръщане” е Евгения Попова, а за графичния дизайн и корицата се е погрижила Надка Вардарова. Новата книга е дело на издателство „Приятел”.

Leave a Reply