Завършват крепостта в Белчин през есента догодина

От Белчин до Цари мали град ще може да се стига не само по път и пътека, но и с въжена линия...

Изпълнението на проекта за реставрация на крепостта с църква над Белчин, за който “Приятел” вече неколкократно писа, трябва да приключи до 23 ноември 2013 г., стана ясно на специално организираната среща в Самоков /в залата на петия етаж в сградата на Общината/ на 30 март.
“Проектът “Реставрация, консервация, социализация и експониране на късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк “Цари мали град” е от огромно значение за нашата община”, подчерта при откриването на срещата кметът Владимир Георгиев.
Самият проект дава възможност да се осигури целогодишен приток на туристи в района, да се ангажират много специалисти, както и да се осигурят нови работни места.
“Ще можем да възродим и да рекламираме нашето културно-историческо наследство, да развием туристическия продукт”, допълни градоначалникът.
Археологът Веселин Хаджиангелов разказа подробно за разкопките, проучванията, етапите на работа.
Целта на самия проект, както е отбелязано в разработката, е да се създаде нетрадиционен туристически продукт на основата на конкурентна културно-историческа атракция и разнообразна природна среда. Степента на запазеност на крепостните стени и църковния ансамбъл /състоящ се от три надграждани една върху друга църкви, първата от които от 4 в./, всички те градени върху древно тракийско светилище, превръщат обекта в уникална културно-историческа ценност, значима не само за община Самоков, но и за България и Европа, подчертават експертите.
Проектът е и естествено продължение на добилите вече популярност културно-исторически атракции в този район – средновековната църква “Св. Петка” /реставрирана през 2007 г. и обявена за археологически паметник на културата и паметник на културата с художествено значение – първа категория/ и изграденият в непосредствена близост до нея етнографски филиал на Историческия музей в Самоков.
Предвижда се да бъдат реставрирани южната и източната крепостна стена и да се реконструира кула от 4 в., да се възстанови северната стена с две кули и останки от рухнали стени от 6 в., както и да се реставрира църковният ансамбъл от 4 и 6 в., като се направи и реконструкция на църква от 15 в.
Арх. Надежда Клинчева, главен архитект на Общината и ръководител на проекта, представи членовете на екипа си – Даниела Йончева, инж. Светослав Ранов, Пепа Георгиева и Веска Тодорова, всички те – специалисти в общинската администрация, като съобщи и какви са задълженията на всеки от тях.
Г-жа Клинчева благодари на кметското ръководство и на Общинския съвет за доверието и изтъкна, че предстои много сериозна работа. Става дума за един от най-големите европроекти в общината, който се отнася за паметник от национално значение.
Н. Клинчева представи и самия проект, като се спря на църковния комплекс, разказа за предвижданите атракции в крепостта и за достъпа до обекта – чрез екопътека и релсово транспортно съоръжение с въжено задвижване. Ще бъде оформена и зона за отдих и спорт на открито.
На видеоекран бяха прожектирани кадри, показващи моменти от разкопките и находките, църквата “Св. Петка” и филиала на Историческия музей, проектите за реставрация и специално плановете за ефектно осветление и опазване на околната среда. Предвижда се в самата крепост да се оформи сцена, на която да се изнасят представления и концерти.
В заключение Вл. Георгиев посочи, че целта на представянето е била да се запознаят медиите и гражданите с проекта, като по този начин ще може да се упражнява и по-ефективен контрол върху работата. Кметът изрази увереност, че екипът с помощта на специалистите ще се справи с отговорната задача.
Уточнено бе, че на такива срещи ще се представят в бъдеще всички подобни проекти.
Сегашният проект се финансира по европейска оперативна програма “Регионално развитие /2007-2013 г./”. Стойността му, както “Приятел” вече писа, е 5 580 535 лв. Пет на сто от тази сума /287 955 лв./ ще се осигурят от общинската хазна.
Срокът за изпълнение е две години, като е започнал да тече от 23 ноември 2011 г.
На срещата присъстваха председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, зам.-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, кметицата на Белчин Венета Балабанова, общински съветници, специалисти от местната администрация, представители на медии, граждани.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*