„Заедно в различието”

Концерти и изложба за Световния ден на хората с увреждания

За първи път сегашният 3 декември – Международният ден на хората с увреждания – бе честван тържествено, като общоградски празник, в Самоков. В читалище-паметник „Отец Паисий” на самия ден се състоя концерт, а във фоайето на читалището бе открита изложба-базар.

х х х

Преди време на младия Лъчезар Л. Стоичков, регионален представител на АРДЕ /Асоциацията на родители на деца с епилепсия/ му идва човеколюбивата идея във всяко училище да се сформират групи – за песни, танци, декламации, рисуване, в които да участват и деца с увреждания. Предлага идеята си на Общината, която веднага я приема и решават със съдействието и на Младежкия парламент на самия 3 декември да се уредят концерт и изложба в подкрепа на хората с увреждания. В подготовката се включват училищата, детските градини.
На самия 3 декември читалище-паметник „Отец Паисий” се изпълни. Кметът Владимир Георгиев приветства събралите се и призова всички да подадат ръка на толерантност, да приемат различните с любов, да им помагат според силите си.
Специален гост на тържеството бе Йорданка Георгиева от Ресурсния център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности в Софийска област.
„През 1992 г. 3 декември бе обявен за Световен ден на хората с увреждания. Ние трябва да слагаме ударение върху човешкото достойнство. Да споделяме света на различните от нас. На тях пожелавам с воля и кураж да изживяват своето трудно всекидневие, да отстояват себе си”, заяви г-жа Георгиева.
Имаше и поздравителен адрес от депутатката Ирена Коцева.
На сцената излязоха, облечени с ризници… Санчо Панса и Дон Кихот и обявиха началото на програмата, посветена на приятелството, на сърцето, отворено за всеки.
Мажоретките на Катрин Митева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” танцуваха от сърце и душа. Малките сладури от ЦДГ „Пролет” пък пяха и рецитираха. Приятелски поздрав за всички бяха зимните песнички на първолаците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Много ръкопляскания и възгласи „Браво!” заслужиха момичетата от ОПУ „Неофит Рилски”, представили се с чудесни народни песни.
„Всички можем да летим, ако вярваме в това…” Все хубави, силни и чувствителни думи звучаха в стиховете и песните на учениците и малчуганите от детските заведения. Атанас Димов рецитира „Приятели”, близнаци от НУ „Станислав Доспевски” – „Бяла спретната къщурка”.
В какво се крие силата на музиката? Ами тя докосва сърцето и душата, за да не губим надеждата, че доброто винаги побеждава. В името на това добро Стефан Илиев заедно със своя учител Христо Христов изпълниха на китара нежни мелодии.
Малкият принц на Екзюпери е бил прав, когато е казал: „Очите са слепи. Човек трябва да се търси със сърце!” Търси ли, ще добавим, ще намери рано или късно… За надеждата пяха девойчетата от фолкгрупа „Медени звънчета”. Четвъртокласниците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” пък изненадаха приятно с отличното си изпълнение на народни хора. Че не са по-назад в надиграването, показаха и учениците от СОУ „Отец Паисий”. Поздрав от Младежкия парламент бяха изпълненията с модерно звучене на музиканти с тарамбуки.
Концертът под надслов „Заедно в различието” доказа, че таим в душата си добрина и умеем да я показваме, когато трябва. Приятелството е свято като хляба и затова трябва да се пази и почита.

х х х

Преди концерта във фоайето на читалището бе открита изложба с творби на ученици и деца от самоковските училища и детски заведения.
Впечатляващи рисунки, най-разнообразни сувенири и коледни сурвачки са изработили ученици от ПГ „Константин Фотинов”, СУ „Никола Велчев”, ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, НУ „Д-р Петър Берон”, НУ „Станислав Доспевски”. Красиви момичета в спретнато униформено облекло показваха творенията на своите връстници от ОУ „Христо Максимов”. Интерес предизвика и сътвореното от малчуганите от детските заведения „Звънче”, „Детелина”, „Самоково”, „Зорница”. Изявиха се и деца от Радуил.
Изложбата е и базар. Така се събират средства, които ще бъдат предадени като дарение на Центъра за рехабилитация и социална интеграция на лица и деца с увреждания.
Веска Тодорова, главен експерт в Общината, откри изложбата. Сред присъстващите бяха художничката Елена Белстойнева, учители, ученици, граждани. Тук бе и Лъчезар Стоичков, регионален представител за Самоков на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.
Самата изложба е уредена със съдействието на Общината, асоциацията и Младежкия парламент в града ни.

х х х

Клубът на инвалидите чества Световния ден на хората с увреждания на 4 декември в стола в сградата на Общината. Човек не избира сам съдбата си и въпреки едно или друго заболяване тези хора не се предават. Ръководителят на самоковската дирекция „Социално подпомагане” Иван Карагеоргиев им пожела здраве, с вяра и надежда да отстояват себе си в своето трудно всекидневие и дори да са пример за другите.
Клубът с председател инж. Боньо Тодоров е известен и с певческата си група „Еделвайс”, която радва и членовете на клуба, и много други хора с различните си по тематика и жанр изпълнения. Под ръководството на Вера Радева и съпровода на Иван Машов участниците в състава пеят с удоволствие. „Човек без спомени е като дърво без корен”, каза пък Радка Хаджилазова и разнообрази програмата със стихове.
Накрая всички запяха заедно с певците.

Димитрина Божилова
Тодор Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*