Новини, Статии, коментари, Шарен свят

Заедно да работим за солидарност и напредък

8 април – Международен ден на ромите

По цял свят вече 8 април се празнува като Международен ден на ромите.
На този ден – през тази година в понеделник, ромите ще се съберат край бреговете на реките /в Самоков – край р. Искър/, за да хвърлят във водата цветни венчета. Като плуват, те ще преминат граници, символизирайки усещането за свобода на ромите, които смятат цялата земя за универсална родината на човечеството.
Плаващи светлини ще има по спокойните води в памет на предците ни, включително на повече от половин милион роми, които са загинали в нацистките концентрационни лагери по време на Втората световна война.
В този особено труден период, в който живеем, когато много роми са подложени на жестоко преследване в страни със стари демократични традиции като Гърция и Унгария, когато тези, които бягат от глада и мизерията в родните си страни, вярвайки, че ще намерят в просперираща Европа по-човешки живот и надежда за бъдещето, са отхвърлени от обществото във Франция и Италия, ние трябва да издигнем гласа си и да изискваме от държавните органи и обществото жестове на солидарност и съпричастие.
Нека на 8 април излезем с усмивка и с протегната ръка към всеки, който иска да я държи. На хората, които искат да слушат, ние трябва да обясняваме кои сме всъщност, за да не си изграждат те превратен и фалшив образ за нас като цяло, какъвто образ виждаме и в някои медии. От прояви на отделни наши представители не бива да се прави заключение за всички роми, за тяхната работа, мисли и чувства.
Ние, ромите, циганите, сме повече от 14 млн. души по целия свят. 14 млн. с обща история, общ език и в голяма степен с обща култура. Дошло е време и самите ние, като европейци, да положим повече усилия, за да бъдем достойни граждани на държавите през новия 21 век.
На 8 април нашият президент Хуан де Диос Рамирес-Ередия ще участва в Сибиу (Румъния) в Осмия международен конгрес на съюза на ромите. Той ще бъде и в Брюксел. В Европейския парламент нашият президент ще изрази желанието на ромите за мирно и успешно съжителство с обществата в различните страни.
Ние, от ромския съюз, призоваваме на 8 април всички граждани да се присъединят към нас и взаимно да си засвидетелстваме уважение и желание за разбирателство, здраве и успехи в бъдещето.

Христо Николов

Leave a Reply