Култура, Новини

Закон за фолклора да се приеме, в училище да се изучават народните хора и инструменти

Талантливата млада изпълнителка Милена и народната певица Калинка Згурова

Как да се откриват, развиват и реализират талантите във фолклора – това бе основната тема на пресконференцията, състояла се в БТА в София на 14 януари. Участваха журналисти, директори на училища, представители на фолклорни формации. Инициативата бе на Христо Станков, основател на фолклорния арт център „Нестия”.
Преди да започнат разискванията една много талантлива ученичка – Милена от Музикалното училище, поздрави присъстващите. С хоро се представиха пък темпераментните танцьори от детска формация „Бисерче” от Суходол.
Хр. Станков изтъкна, че откакто е основал през 1991 г. школа за различни видове изкуства, досега около 10 хил. деца са преминали през нея. Мечтата му е да се защити фолклора, тъй като държавата прави малко за съхраняването на това наше богатство. Предложението му е да се изработи и приеме Закон за фолклора, като поне един час седмично в училищата учениците да изучават българските песни, хора и народни инструменти.
Славеят на Странджа, певицата Калинка Згурова, твърдо поддържа дейността и идеите на „Нестия”, съпричастна е към всеки танц и песен. Згурова създаде и неформално независимо сдружение „Благодетел”, в което членува и Димитрина Божилова от Самоков.
Отношение взе и Росен Димитров, художествен ръководител от Драгоман, чийто ансамбъл тази година ще духне 15 свещички.
В изказването си моя милост сподели колко добре се възприема участието на много състави от България и чужбина в традиционния Бобфест в Радуил. Това показва обичта към нашия фолклор. Всяка година в голямото самоковско село идват стотици хора, за да уважат най-вкусния боб в България и да се порадват на красивата рилска природа.
От изказванията на мнозина от присъстващите пролича колко много те са отдадени на тази невероятна магия – родния фолклор.
Сред присъстващите на пресконференцията бяха и Пенка Станчева от „Медия груп”, Елена Цветкова от радио „България”, Антония Кюлумова от радио „Зорана” и др.

Димитрина Божилова

Leave a Reply