Залесиха 60 дка с 25 хил. фиданки

През тази пролет на територията на самоковското държавно горско стопанство са залесени 60 дка – в землищата на селата Широки дол, Горни Окол и Поповяне.
По данни от стопанството 24 дка са залесени с бук, а 18 дка – с топола. Другите фиданки са били от бор, смърч и дъб. Засадени са били общо 25 510 дръвчета. Всички фиданки са произведени в разсадниците на стопанството.
От Горското уточниха още, че предстои да започне кампания за отглеждане върху 386 дка на 1-, 2- и 3-годишни култури от бук, бял бор и смърч. Дръвчетата трябва да укрепнат, да започнат да растат устойчиво и постепенно да образуват истинска гора.
В самоковското стопанство има няколко разсадника, като най-голям е “Лаго”, който е разположен на площ от 200 дка. Останалите са “Широка поляна”, “Надарица” и “Пашаница”. Само през миналата година в разсадниците са произведени общо около 400 хил. фиданки за залесяване, 5800 пикирани фиданки за декоративни цели и 31 хил. коледни елхи от смърч, ела и бял бор.
Произвеждат се фиданки и от явор, ясен, източна туя, липа, офика, бяла бреза, конски кестен, орех, червена калина, бяла акация и др.
Специалисти поясниха, че т. нар. семенищни фиданки се използват както за собствено залесяване, така и за нуждите на други горски стопанства, а пикираните иглолистни и декоративни дръвчета се предлагат за продажба. Купуват ги както общински лесничейства, така и фирми и граждани.
На територията на стопанството има и 105 семенни бази, от които се добива селекциониран посевен материал. В разсадник „Лаго” се намира и сушилня за шишарки, в която те се преработват и се добиват семена за посев.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*