Новини, Шарен свят

Зам.-министри откриха цеха за брониране на коли в „Самел-90”

Цехът в „Самел-90” АД за брониране на автомобили бе официално открит с тържество на 22 май. Уникалната за страната ни технология влиза в действие благодарение на сътрудничеството на самоковската фирма с „Интернешънъл арморед груп БГ” ЕООД. Двете дружества са създали смесената фирма „Самарм”, която ще се занимава с новото производство.
Председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Самел-90” инж. Петър Георгиев изтъкна, че цехът е изграден от фирма “Хидростроител ПА” за 5 месеца, като работата е започната в края на м. г. Бронираната техника ще бъде представена на международното изложение „Хемус” в Пловдив в края на май и надеждите са, че за нея ще има не само международен, но и български пазар. Инвестицията е за 5 млн. лв., но от много по-голямо значение е ноу-хау-то. Инж. Георгиев благодари на партньорското дружество и на строителите от „Хидрострой”. Посочено бе, че заводът съществува от 1964 г. и е с богати традиции в комуникационното обслужване на армията. Произвежданите тук радиосмутители са едни от най-добрите в света.
„Благодарим на „Самел-90” и на инж. Петър Георгиев за доверието”, взкликна д. т. н. Антон Стефов, собственик и управител на фирмата-партньор в „Самарм”. Той е напуснал България преди около три десетилетия, но сега е радостен, че може да направи нещо хубаво за родната си страна. Стефов подчерта, че колите, които ще излизат от цеха, отговарят на изискванията на НАТО и на световните стандарти. Благодарение и на керамичните пластини, които се произвеждат тук, ще може сравнително лесно да се повиши още повече защитната сила на автомобилите.
„Поздравявам за куража тези двама мъже – инж. Петър Георгиев и д-р Антон Стефов, направили тази високо рискова и високо патриотична стъпка, която ще повиши имиджа на българската индустрия”, заяви зам.-министърът на отбраната Анатоли Величков. Той изрази увереност в бъдещия успех и гарантира, че министерството се обръща с лице към родното производство, като обеща, че българските предприятия няма да бъдат обикновени подизпълнители, а партньори при направата на различни изделия в работата за модернизация на Сухопътните войски.
Зам.-министърът на икономиката и наш съгражданин Лъчезар Борисов пък оцени откриването на цеха като празник за родната икономика, за българския военнопромишлен комплекс и, разбира се, за Самоков. “Изпълнението на проекта е изключително позитивен сигнал за отбранителната индустрия, която има важно значение и като сектор от икономиката, който осигурява сериозни приходи и висококвалифицирани работни места”, допълни Борисов.
„Много е важно по този начин икономиката не само да се възражда, но да има и нови неща, иновации, развитие, за да може и младите хора да виждат перспектива и да остават в родните си места, а не всичко да се съсредоточава в столицата и големите градове”, погледна от друг ъгъл на събитието кметът Владимир Георгиев.
Водосвет за здраве и успех на начинанието отслужи протоиерей Микаил Колев, архиерейски наместник в Самоков. Водеща на церемонията бе Ралица Стоянова.
Двамата ръководители на фирмите-партньори скрепиха сътрудничеството си и със съвместното засаждане край новия цех на две дръвчета – сребриста ела. Минути след това заедно с двамата зам.-министри и кмета те прерязаха трицветната лента и обявиха новият цех за открит под аплодисментите на присъстващите. Сред тях пък бяха и ген. Аню Ангелов, съветник на министър-председателя, народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев, посланикът на България в Обединените арабски емирства Богдан Коларов, генерали и офицери от Министерството на отбраната и Института по отбраната, представители на МВР, на сдружение „Българска отбранителна индустрия”, на фирми и др.
Видео, пана и снимки демонстрираха новото модерно производство. Събралите се бяха почерпени с пита и разгледаха с интерес бронираните машини.
Даден бе и коктейл.
Повече за новия цех „Приятел” писа в миналия си брой – бр. 20 от 18 май т. г. Интервю с инж. Петър Георгиев очаквайте в следващия брой.

Тодор Попов

Leave a Reply