Култура, Кухня, Новини

Занаятчии от цялата страна се включиха в Празника на българщината във вилни селища „Ягода” и „Малина”

Три дни продължи четвъртото поредно издание на Празника на българщината, състоял се от 14 до 16 септември във вилните селища „Ягода” и „Малина” в Боровец.
Занаятчии и търговци от цялата страна се събраха на едно място сред красивата рилска природа, за да представят своите произведения. Тук бяха майстори-ножари, грънчари и медникари, художници представиха свои творби – картини, икони, стъклопис и живопис… Дървопластика също не липсваше. Изписани кратуни красяха някои щандове, шарени черги и народни носии пък олицетворяваха идеята на организаторите. Сувенири, плетени кошници и кошове, пчелни продукти и магнити дообогатяваха многообразието на артикули през празничните дни.
Посетителите, включително и участници и съпътстващ персонал на стартиралото от Боровец „Балкан офроуд рали”, не пропуснаха възможността и да опитат пивко вино от самите производители. На особено внимание се радваха и рисунките на обитателите на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Проф. Асен Златаров” във Враца, като парите от продажбите ще отидат обратно при домуващите.
Откриването на родолюбивата проява бе в петък, 14 септември, с гръм на черешово топче от страна на членове на самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”. Председателят на клуба Георги Николчев връчи специална грамота и благодари на инициаторката на празника Силвия Панагонова. Пояснено бе, че сега главен организатор на Празника на българщината е нейният син Милчо Бонев.


Петъчната програма продължи с изпълнения на фолклорни състави от Бели Искър и Радуил, които предизвикаха голям интерес сред присъстващите. Патриотичните ритми от последвалото музикално парти звучаха до късно вечерта, а на няколко пъти хората спонтанно се хващаха ръка за ръка и извиваха кръшни хора сред чистия боров въздух.


Вече сътворени карвинг творби от дърво от предишни прояви – мечки, орли и рисове, пък посрещнаха майсторите, които през трите дни на своеобразния фестивал обогатиха фонда на вилните селища.
Дегустации на вино и на традиционни местни ястия – погачи, зелници и баници, удовлетвори гастрономите. Майстори показваха на живо как се месят и разточват кори за баница и как се приготвят други вкуснотии. Уроци по народни танци и изложба на традиционни родни облекла допълниха богатия арсенал на традиционната изява.
Топлото време също помогна дните наистина да бъдат почувствани като празнични.

Делян Василев

Leave a Reply