Започват 11-те Царшишманови дни в Самоков

В конферентната зала на хотел „Арена” днес, петък, 29 септември, от 10 ч. започнаха 11-те Цар-Шишманови дни и 37-те четения на асоциация „Онгъл”. Организатор на традиционната проява е асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ с подкрепата на Община Самоков, Историческия музей, фирма „Екип 123” и импресарско-издателска къща „Род”.
Традиционният форум е посветен на 280-годишнината от мъченическата кончина на св. Симеон Самоковски /1737 г./, 125-годишнината от създаването на стихотворението „Върви, народе възродений“ от Стоян Михайловски в Русе през 1892 г. и на 110-годишнината от рождението на акад. Иван Дуйчев (1907–1986 г.).
Дните ще продължат до неделя, 1 октомври, включително.
Програмата включва международен симпозиум на тема „Митове – стереотипи – мистификации”; 12-и фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм и фотография „Балканска културна филмотека”; отличаване на изявени етнолози, медиевисти и археолози с годишни награди на имената на проф. Тодор Ив. Живков, сем. Добреви и асоциация „Онгъл”.
Сред участниците са научни работници и други представители на университети, институти, музеи, училища от България, Русия и Македония. Освен доц. д-р Константин Рангочев, който е и секретар на асоциация „Онгъл”, във форума ще вземат участие и други самоковци: директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов, краеведите Иван Ненов и Георги Захов, младият Силвио Томов. Ще бъдат разгледани теми, свързани с проучвания за короната, жезъла и съкровището на цар Иван Шишман, за поп Стоица от Рельово като сподвижник на митрополит Симеон Самоковски, за миналото на с. Марица, Шишманово кале и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*