Започна аварийно „закърпване” на самоковските улици

Запълнени са част от най-невралгичните участъци по улиците в града. Предприетите действия са по разпореждане на кмета Владимир Георгиев. От Общината поясниха, че решението е временно и частично. При стартирането на строителния сезон по-късно ще бъдат взети по-цялостни мерки за асфалтиране на отделните участъци.
Според Общината пропадналите по протежението на улиците места са се получили главно заради ремонтни дейности по водопровода и канализацията и прокарването на трасе за газификация. Основно тези дейности са извършвани на предвидени за основен ремонт улици, чиито процедури за избор на изпълнител са приключили в края на миналата година.
След ремонтните дейности разкопаните участъци са били запълнени с временна настилка, но поради слягане и отмиване от дъждовете в последно време състоянието на съответните платна значително се е влошило. Временно сега дупките се запълват с баластра, за да може автомобилите да преминават по тези участъци.
Същевременно от общинската администрация уверяват, че предстои да бъде извършен основен и текущ ремонт на улиците. За основен ремонт са предвидени „Преспа” – главната улица на кв. „Самоково”, „Христо Ботев”, „Христо Смирненски” и „Мусала”, като финансирането ще бъде по европейска програма. Със собствени средства Общината ще ремонтира друга основна улица – „Подридна”.
От местната администрация информираха още, че за нова асфалтова настилка и изграждане на тротоари и велосипедни алеи ще се използват над 2 млн. лв. от проект, спечелен от Общината по Оперативна програма „Развитие на селските райони”.
Ремонтните дейности ще започнат след извършването на планираните ремонти на водопровода и канализацията. На съответните улици вече са прокарани и трасето за газификация, и изводите към потенциалните абонати, за да не се налага да се прекопава настилката след ремонта.
Процедурата за избор на изпълнител на ремонта на улици се е забавила заради обжалване на обществената поръчка. Поради това не са извършени и някои от предвидените за миналата година дейности. Съдът обаче вече се е произнесъл и през ноември м. г. е сключен договор с избрания изпълнител. Настъпилата зима след това не е позволила да се извърши предвидения текущ ремонт. Сега от Общината уверяват, че изкърпването на настилката на улиците ще започне веднага след като климатичните условия позволят.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*