Зимни спортове, Новини, Спорт

Започна възраждането на ски скока в Самоков

Тези думи може и да са пресилени, но е факт, че след едно тъжно и летаргично затишие от 7-8 години в града ни отново се заговори с любов за ски скока.
Дупката в този период запълваше със своите изяви единственият българин в стартовете за Световната купа – самоковецът Владимир Зографски. Неговите съграждани обаче жалеха, че няма кой да го наследи, защото просто тук липсваха подходящи условия.
Това донякъде се промени в края на миналата година с изграждането на двете нови малки шанци на Ридо. Размерите на съоръженията са минимални – 5 и 10 метра, но това бе напълно достатъчно по този изключително вълнуващ спорт да се запалят дузина малчугани от града и още десетина ентусиасти от София. За да се стигне до 10 януари, когато, на поредната тренировка на тези деца треньорът Георги Жарков възкликна пред екипа ни, че дори и 10-метровата шанца вече е малка за ентусиазма, желанието, а и за възможностите на младите скачачи.
„Условията са прилични. Имаме предоставена екипировка от ски федерацията, както и дарени ски и гащеризони от Влади Зографски. Има какво да се желае, но засега се справяме”, коментира Жарков.
Самият той е роден на 10 май 1976 г. и е бивш активен спортист, участник в Олимпийските игри в Солт Лейк Сити`02 и Торино`06, както и в редица стартове за Световната и за Континенталната купа. Завършва паралелка по ски скок в Спортното училище /каквато вече отдавна не съществува/, както и Националната спортна академия с треньорски профил по ски скок.


„По-възрастните самоковци са свидетели на ски скокове в Самоков, а по-младото поколение не е толкова наясно с този атрактивен и интересен спорт. Тук има големи традиции и ще се радвам те да бъдат възстановени. Засега поставихме началото и запознахме със спорта децата, които тренират при нас”, коментира Жарков. Той изтъкна, че някои от младежите дори вече са били на лагер в Полша по програма на Международната ски федерация /ФИС/. Там те са получили съвети от чужди специалисти, а скачали и на по-големи шанци.
„Вече съм понаучил доста неща за ски скока и сега имам удоволствието да предам своите знания на младите момчета и момичета. Искрено се надявам, а и вярвам, че някои от тях ще постигнат големи резултати и ще ги видим след време на световни първенства и олимпиади”, убеден бе наставникът.
Жарков поясни, че не само Влади Зографски, а и неговите връстници са били много талантливи, но поради финансови причини не са могли да се развият. В този смисъл се преценява за правилен ход излизането на Влади в чужбина, където да има подходящи условия за развитие.
„Двете малки шанци на Ридо ги съградихме с много доброволен труд, както и с подкрепата от Общината и федерацията. Няма как обаче на доброволни начала да се възстановят големите съоръжения на Ридо и в Боровец, което би струвало доста скъпо. Тези обекти трябва да станат национален приоритет”, категоричен бе наставникът.
Жарков подчерта, че до преди 15-20 години шанцата в Боровец е разполагала с всички необходими условия, които и сега предлагат модерните съоръжения по света. Единственото изключение било липсата на хотел с ресторант до нея, за да бъдат състезателите като на пансион и да тренират пълноценно. Това нещо, по думите му, е постижимо и е въпрос на желание у хората, от които зависи изпълнението на подобни проекти.
Мнението на специалиста е, че самата шанца в Боровец е уникална, защото е разположена в подходяща местност и атмосферните условия не оказват толкова сериозно влияние на скоковете, каквито случаи не рядко има дори и в стартовете за Световната купа.
Съседна Румъния сега е далеч пред нас по отношение на материално-техническата база и в страната се провеждат състезания за Континенталната купа и от лятната верига при мъжете, както и стартове за Световната купа при жените. „Това касае хората, които управляват страната. Там главният спонсор е петролната компания OMV, която има рафинерия в Румъния. Държавата задължава компанията да помага и да спонсорира спорта по някакъв начин и от OMV са избрали да направят цели комплекси за ски скачане – с шанци и всички други съоръжения, отговарящи на съвременните изисквания. Това обаче е тема на друг разговор…”, констатира Жарков.
Сега засега той се надява повече деца от Самоков, а и от други градове в България да се запознаят със ски скока, както и техните родители да дойдат на място и да се уверят, че скочищата са безопасни. Всички желаещи – не само момчета, а и момичета, са добре дошли. Те могат да се свържат с треньора Георги Жарков на тел. 0895 566 232.

Делян Василев

Leave a Reply