Здраве, Новини, Шарен свят

Запушен канал в Самоков замърсява Искъра

Запушване на канализацията в източната част на града ни е причина замърсена с фекалии и други боклуци вода да се влива направо в Искъра и оттам да отива в едноименния язовир, който е един от водоизточниците на София.
Проблемът бе повдигнат от наши съграждани пред Нова телевизия на 15 август. Шефът на „ВиК”-Самоков инж. Венци Тодоров заяви, че екип на предприятието проверява канализацията и увери, че в близките дни запушването ще бъде отстранено.
Уведомени, от Регионалната инспекция по околната среда и водите са взели проби. Както каза по телевизията директорката на инспекцията инж. Ирена Петкова, констатирано е, че няма отклонение от допустимите норми за състава на водата. Независимо от това на „ВиК” ЕООД – София щели да бъдат наложени глоби.
За прецедента е уведомена и Регионалната здравна инспекция. Предстоят проверки за чистотата на водата в самия язовир „Искър”.
Граждани казаха, че ситуацията е така от пролетта и дори от години, но от „ВиК” посочиха, че проблемът е възникнал в края на миналата седмица.

5 Comments

 1. Anonymous

  Проблемът е от над 40-50 години!В района цъка екологична бомба с невъзвратими последттвия!

 2. Anonymous

  От повече от 4-5 десетилетия,районът между Самоков и Драгушиново е подложен на невиждано замърсяване от всевъзможен характер.Целият град си изсипва безпрепятствено боклука,има опасни и токсични вещества,като районът е замърсен безвъзвратно.Буквално на метри от Искъра има умрели животни,смрад и мръсотия,воня,разлагащи се трупове на коне,фекалии,боклуци от всевъзможен характер.Никой не реагира,нито на общинско,нито на държавно ниво.не знам защо е така!

 3. Anonymous

  А добър ден!Този проблем съществува от над 40 години в района между Самоков и Драгушиново.Само този,който не е минавал по пътя между тях не знае за каква мръсотия и смрад става на въпрос.Такова безхаберие и такива боклуци няма и в Африка.Циганската махала изхвърля директно отходните си води в Искъра.Говори се,че ромите нарочно замърсяват реката,дори с токсични и отровни вещества.Никаква реакция от никъде!Лошото е,че защитават точно циганите,а когато ние българите надигнем глас получаваме камъни в прозорците и бой срещу беззащитни жени!

 4. Anonymous

  Всички по-възрастни си спомнят,че районът около пътя Самоков Драгушиново беше един от най-плодородните в Самоковската община!Помнят хората как житото се надвисваше над пътя.Картоф,лен,овес се отглеждаше,а сега жалка и воняща картинка с мърлявите остатъци на “овощната градина”на бат сали,която не можа да просъществува и два месеца.навсякъде найлони,трупове на животни,гуми,стъкла,отрови,стъклена вата и т.н.Никой не реагира!А циганите продължават да тормозят околните българи,сипейки заплахи срещу тях!полицията не може нищо да направи.

 5. Anonymous

  Глупости,не може да бъде запушено нещо,което не съществува.В района има десетки,дори стотици незаконни зауствания от над 40 години.повтарям над 40 години,а не от пролетта,господа!Стига с тези увъртания,а кажете на хората,че там имаме екологична катастрофа!Самоков загива,общината няма пари дори за заплати на служителите си!Кметът взима постоянно кредити,за да изплаща полагаемото се!Изливат се милиони в бездънната каца на циганската махала,а икономика в града почти няма!Единствените посетители в болницата са тумбите роми,които крещят,викат,бият се,посягат на лекарите и т.н. Вие не можете да си представите колко е зле положението,младите и интелигентни хора се изселват панически от Самоков!Всяка година все по-малко и все по-малко младежи завършват в града и все по-празни класни стаи.и това ако не е катастрофа!

Leave a Reply